Hlavní obsah

Korčok a Pellegrini do sebe šili v ostrém duelu. Došlo na vyhrožování Pavlem

Foto: Filip Harzer

Peter Pellegrini po prvním kole.

Reklama

aktualizováno •

„Urážíte moji rodinu,“ reagoval slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok, když jeho soupeř Peter Pellegrini mluvil o diplomatických limuzínách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Slovensko nepošle na Ukrajinu žádného vojáka,“ stojí na novém volebním billboardu s podobiznou Petra Pellegriniho, který se na Slovensku objevil ze středy na čtvrtek.

Nové heslo má cílit na protikandidáta Ivana Korčoka, kterého šéf vládní strany Hlas a předseda parlamentu v jednom obviňuje z plánu vyslat slovenská vojska na Ukrajinu – navzdory tomu, že to není v prezidentských kompetencích.

Ve stejném stylu hovořil Pellegrini o Korčokovi i v prvním duelu před druhým kolem prezidentských voleb. Oba kandidáti ve čtvrtek po poledni debatovali v Rádiu Slovensko.

Jel by za Pavlem, který chce prý bojovat

„Jako prezident pojede za (českým prezidentem) panem (Petrem) Pavlem, který by jako bývalý generál rád bojoval. (…) Ať to (vyslání vojáků) popírá, ale vždyť on už toho popřel velmi mnoho,“ řekl Pellegrini o Korčokovi, bývalém ministrovi zahraničí kandidujícím s podporou liberální i konzervativní opozice.

„Severoatlantická aliance je obranná, není ve válce s Ruskem. Jsem proti vysílání slovenských vojáků na Ukrajinu. (…) Máte plná ústa války. Mám dva syny. Myslíte si, že se neumím vcítit do citu, role rodiče, kdyby tu vznikla taková situace?“ reagoval Korčok na slova bezdětného a svobodného Pellegriniho.

Reportáž ze slovenské volební noci

Slovensko má za sebou první kolo prezidentských voleb. Seznam Zprávy během volební noci navštívily tři volební štáby: vítězného Ivana Korčoka, druhého postupujícího Petera Pellegriniho i „bohaté nevěsty“ Štefana Harabina.

„Přestaňte šířit strach, protože to děláte od první sekundy druhého kola,“ dodal někdejší diplomat.

V debatě došlo na vícero ostrých slovních výměn a byla mnohem energičtější než duel před prvním kolem na TV Markíza. „Urážíte moji rodinu,“ řekl mimo jiné Korčok Pellegrinimu v pasáži o limuzínách a bydlení diplomatů. Ten zas při jeho odpovědích často reagoval povzdychy „Ach Bože“.

V debatě mluvil Pellegrini o Korčokovi hned na začátku jako o kandidátovi, který „nebude hájit suverenitu Slovenska, nebude národní prezident a bude pochlebovat zahraničí“.

„Vidím, že jste teď takový nadšený a sálá z vás euforie, je potřeba být při zemi. Pokora je něco, co by mělo být politikovi nejbližší, ne pýcha a arogance,“ řekl Pellegrini ke Korčokovi.

„Jsem rád, že to říkáte vy,“ reagoval hned se smíchem Korčok. Připomněl i dřívější slova premiéra Roberta Fica o tom, že Pellegriniho dosadil do každé funkce on.

Podle Pellegriniho bude Korčok „totální opozicí“ vůči Ficově vládě a ohrozí „sociální jistoty“. „Kandiduji kvůli tomu, abych vám nedovolil rozvrat společnosti,“ řekl ještě Pellegrini na Korčokovu adresu.

Foto: Repro SZ/RTVS

Prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini při čtvrteční debatě v Rádiu Slovensko.

Pellegrini utíká před zodpovědností, tvrdí Korčok

Korčok odmítl, že by v prezidentském paláci Ficovu vládu ohrožoval. „Vláda má většinu, není to možné,“ řekl vítěz prvního kola. „Samozřejmě, že s ní dokážu spolupracovat na dobrých věcech, ale i těžkých, nutných rozhodnutích,“ dodal. Pellegrini podle Korčoka utíká do prezidentského paláce před vládní zodpovědností.

Peter Pellegrini se dosud během pěti dní v kampani kolem voleb soustředil zejména na voliče maďarské národnosti, kteří budou pro druhé kolo klíčoví.

Už v pondělí se sešel s neúspěšným prezidentským kandidátem a předsedou Maďarské aliance Krisztiánem Forróem, jenž pak ve středu vyjádřil Pellegrinimu podporu.

V pondělí také Pellegrini u Dunajské Stredy jednal se starosty obcí s maďarskou menšinou a ve středu měl pak mítink v další maďarskojazyčné obci Kráľovský Chlmec na samém východě Slovenska.

Kritizovaný let na východ

Z Bratislavy se tam dostal malým letadlem. Denníku N Pellegrini řekl, že let stál asi 1600 eur, tedy zhruba 40 500 korun. Za let Pellegriniho zkritizoval v debatě RTVS Korčok.

„Slovensko se dá vidět i z vlaku. Víte, kolik stojí lístek na vlak? Mluvíte o tom, jaký budete lidový prezident, ale nevím, jestli se lidový prezident nechá převážet soukromým letadlem,“ řekl na adresu protikandidáta. „To je tak trapné,“ reagoval Pellegrini.

Občany maďarské národnosti se snaží oslovit i Ficova vláda. Na svém středečním výjezdovém zasedání v Galantě oznámil Fico, že dá kabinet dva miliony eur na projekty v okresech s maďarskou menšinou. Vznikne také rada vlády pro národnostní menšiny. Vláda jednala i se starosty Maďary obývaných obcí.

Za slovenskými Maďary vyrazí ještě ve čtvrtek i Ivan Korčok, zamíří do Dunajské Stredy. Vítěz prvního kola odstartoval kampaň v neděli mítinkem v Bratislavě, a na východě pokračoval v Košicích, v Prešově i Spišské Nové Vsi. Navštívil i rodnou Banskou Bystricu, Ružomberok a Žilinu.

Profily obou kandidátů

Zuzanu Čaputovou nahradí na postu hlavy státu buď zkušený diplomat Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini, spojenec současného premiéra Roberta Fica.

O mírný zmatek se ve čtvrtek postaral tým kandidáta Štefana Harabina, který skončil ve volbách třetí.

Šéf jeho štábu Miroslav Jureňa totiž vydal prohlášení, ve které Harabin vyzýval své voliče k účasti ve druhém kole a k volbě Pellegriniho. Sám Harabin však informaci dementoval a Jureňu propustil.

Politicky je na Slovensku po dvou incidentech živé i téma medvěda hnědého. Ficova vláda v úterý při zmíněném výjezdním zasedání navrhla ústavní zákon o odstřelu těchto šelem. Střílet medvědy má být možné okamžitě, pokud se přiblíží na 500 metrů k obci nebo městu.

Na začátku týdne také z iniciativy ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka z Pellegriniho strany Hlas zasedala bezpečnostní rada státu. Ministr oznámil, že kvůli hrozbě teroristického útoku posílí bezpečnostní opatření.

Další kontroverzní politické téma ovšem dala Ficova vláda prozatím k ledu. Změny veřejnoprávních médií, které by de facto vedly po polském či maďarském vzoru k přímému vlivu státu na jejich obsah, se zatím odkládají. Ministerstvo to zdůvodnilo komplexností problému.

Reklama

Doporučované