Hlavní obsah

Voliči je ve Sněmovně nechtěli. Exposlanci SPD tam přesto zůstanou

Foto: ČTK

Bývalý poslanec, nyní asistent poslankyně, Miloslav Rozner.

Reklama

Bývalí poslanci a kandidáti SPD, kteří ve volbách neuspěli, se s Poslaneckou sněmovnou nerozloučí. Budou v ní pokračovat jako asistenti zvolených poslanců. Do Sněmovny se tak dostane i neúspěšná jednička pražské kandidátky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miloslav Rozner, známý jako poslanec, který „nechtěl zabrušovat, aby z toho pak nemusel vybrušovat“, sice v říjnových volbách neobhájil poslanecký mandát, z Poslanecké sněmovny ale nakonec nezmizí.

Na stránkách Sněmovny se objevil jako asistent nově zvolené jihočeské poslankyně za SPD Ivety Štefanové, která ho v poslanecké lavici za tento volební kraj vystřídá.

Roznera se kvůli ztrátě poslanecké imunity chystá stíhat policie za jeho výrok o „neexistujícím pseudokoncentráku“ v souvislosti s odkupem bývalého vepřína v Letech, který stál na místě bývalého romského koncentračního tábora.

„Pracoval jako poslanec poslední čtyři roky, zná tedy dobře prostředí Poslanecké sněmovny i její agendu. Jeho náplň práce je velmi různorodá, je to v podstatě moje ‚pravá ruka‘,“ odpověděla Štefanová na dotaz, jaké agendě by se u ní měl Rozner věnovat. Sám Rozner na dotaz redakce nereagoval.

Rozner není jediným exposlancem SPD, který zakotvil na postu asistenta některého z nově zvolených poslanců. Pomáhat svým kolegům bude i již bývalý poslanec ze Zlínského kraje Jaroslav Holík.

Jako asistenta si ho zvolila karlovarská poslankyně Karla Maříková. „Byli jsme spolu ve výboru pro životní prostředí, já se o tento výbor chci ucházet i nyní. A chci využít odbornosti pana Holíka. Velmi dobře s ním vycházím a vážím si ho jako odborníka i člověka, proto jsem mu tuto spolupráci nabídla,“ vysvětlila Seznam Zprávám Maříková.

Jak Rozner prchal před novináři po svém výroku o „neexistujícím pseudokoncentráku“.Video: Seznam Zprávy

Její slova potvrzuje i sám Holík, který jí chce radit zejména s oblastí odpadů a také snižování koncentrace CO2 v atmosféře. „Tomu jsem se ve Sněmovně věnoval uplynulých osm let a jako odborný asistent budu ve své práci pokračovat,“ vysvětlil osmašedesátiletý bývalý poslanec. Podle něj by prý politik měl vědět, kdy odejít. Naráží tím na fakt, že se mu již blíží sedmdesátka. „Už mám vyřízenou penzi a paní poslankyni budu pomáhat jako odborný asistent,“ dodal Holík. Letos ve svém regionu kandidoval na třetím místě.

Do Poslanecké sněmovny se jako asistent dostane i neúspěšná jednička pražské kandidátky Josef Nerušil. Někdejšího správce sociálních sítí pražského arcibiskupství ve volbách díky kroužkování přeskákal Jiří Kobza, který tak svůj poslanecký post dokázal obhájit i z nevolitelného čtvrtého místa.

Nerušila si proto vzal alespoň jako svého asistenta. Odmítl, že by mu ho jako asistenta dohodilo vedení strany, které pro Nerušila, jenž na arcibiskupství kvůli snaze o rozjetí politické kariéry skončil, hledalo uplatnění. „Výběr mých asistentů si řeším sám. Pan Nerušil je vzdělaný a pro moji práci na zahraniční politice hnutí kvalifikovaný. Byla to moje volba na základě kvalifikace a jeho souhlasu,“ napsal v SMS Kobza.

Nerušil Seznam Zprávám řekl, že si s Kobzou v průběhu předvolební kampaně takzvaně sedli, což byl i další důvod pro to dál spolupracovat. „Asistenti fungují různě. Někdo je má jen na parádu, pan Kobza od nich ale vyžaduje politickou práci. Zabývá se mezinárodní politikou a já jsem vystudoval mezinárodní vztahy,“ uvedl Nerušil.

Pro poslance tak chce připravovat různé podklady týkající se zahraničních vztahů. „Samozřejmě, že se na tu práci těším,“ dodal Nerušil. Pro politickou kariéru v SPD se prý rozhodl proto, že jeho někdejší nadřízený, kardinál Dominik Duka, v nejbližších měsících skončí ve funkci, a on se proto rozhodl posunout dál. Před kandidaturou do Sněmovny působil také jako radní Českého rozhlasu, i této funkce se kvůli volbám vzdal.

Nerušil bude kromě práce ve Sněmovně pracovat i na reorganizaci pražské buňky SPD, kterou centrála po volebním neúspěchu hnutí v Praze rozpustila.

Reklama

Doporučované