Hlavní obsah

Volkswagen a Škoda Auto zvyšují odměny svým zaměstnancům. Blížíme se německým platům?

Zaměstnanci automobilky Volkswagen si letos přijdou v odměnách dohromady na 100 tisíc.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Rekordní hospodářské výsledky vedou automobilky koncernu Volkswagen ke zvyšování mezd i osobních hodnocení. České odbory však návrh Škody Auto označily za výsměch.

Článek

Firmy automobilového koncernu Volkswagen zvýší odměny pro své zaměstnance. Zatímco si však v automobilce Volkswagen letos zaměstnanci přijdou v odměnách na 100 tisíc, dělníci v české Škodovce dohromady obdrží čtyřikrát méně. Německé platy tak zatím stále nejsou na dosah.

Vyjednávací tým Škoda Auto přišel s návrhem osobního hodnocení v hodnotě 25 tisíc. Ten by byl letos zaměstnancům automobilky vyplacen ve třech vlnách nezávisle na jejich tarifní mzdě.

Volkswagen však nezůstal pozadu. Bonusy hodlá svým zaměstnancům zvýšit také – a to rovnou o čtyřicet procent. Dohromady jim za rekordní hospodářské výsledky vyplatí 4100 eur, což je v přepočtu asi 104 tisíc korun. O rok dříve to bylo 2905 eur.

Vyjednává se i o růstu mezd. Zástupci Volkswagenu a odborového svazu minulý měsíc uzavřeli mzdovou dohodu, podle které se od května všem zaměstnancům na domácím trhu zvýší mzdy o 4,3 procenta. Škoda Auto navrhla v posledním kole vyjednávání zvýšení tarifů o stejnou hodnotu, odboráři to ale označili za výsměch a ostudu.

„Zdá se, že firma nebo její představenstvo žijí poslední týdny na jiné planetě a nedostal se k nim požadavek Odborů Kovo. A tak pro ně připomínáme: Odbory Kovo žádají růst mezd pro zaměstnance o dvojciferné číslo,“ uvedl týdeník Škodovácký odborář.

Odboráři uvedli, že firma nyní musí zásadně zvýšit mzdovou nabídku. „A nehodláme přitom už poslouchat tradiční strašení nutnými investicemi do budoucnosti, krocením nákladů a rozevíráním platových nůžek. Když jde ale o platy manažerů, tak jdou úspory stranou, firma jistě ve výroční zprávě zveřejní odměny šéfů a jistě bude zajímavé porovnat jejich meziroční růst. Svůj podíl teď musí pocítit i zaměstnanci bez ohledu na strašení firmy, co bude za několik let,“ uvedl týdeník.

Zástupci Škody Auto původně navrhli navýšení mezd o 15 procent během 27 měsíců, s tím ale odboráři nesouhlasí. Pro společnost je dlouhodobý horizont důležitý kvůli plánování investic a obavám z budoucnosti. Odbory však namítají, že příznivé hospodářské výsledky vyžadují růst mezd všech zaměstnanců. Automobilka loni dodala na trh rekordních 1 200 500 aut.

Odboráři chtějí uzavřít dohodu do konce března, kdy končí platnost a účinnost současné. Odbory zároveň odmítly prodloužení současné kolektivní smlouvy do skončení vyjednávání.

Reklama

Doporučované