Hlavní obsah

Zaplaví Česko ojetiny? Soud v Německu povolil zákaz vjezdu naftových aut do měst

Duel: Auta s naftovými motory.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky německých měst by už letos mohly zakázat vjezd aut s dieselovými motory. Chtějí zlepšit mizerné ovzduší, ke kterému auta na naftu přispívají. Případ se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu v Lipsku, který zákaz povolil.

Článek

První německá města, mezi nimi například Düsseldorf a Stuttgart, by mohla diesely zakázat už letos. Má takový zákaz reálný efekt na čistotu vzduchu? V Duelu Televize Seznam debatoval tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný s Janem Horčíkem, šéfredaktorem webu Hybrid.cz.

Rozsudek by mohl mít dopad i na Českou republiku. Starší naftová auta totiž zlevní a mohla by pak směřovat do tuzemska. Podle dřívějších údajů společnosti Cebia, jež se zaměřuje na prověřování původu nabízených ojetých aut, se celkově v Česku ročně prodá zhruba 700 tisíc ojetin. 71 procent připadá na vozidla z ČR, 18 procent na dovoz z Německa a šest procent na vozy z Itálie.

Některé evropské státy jdou ještě dál, zvažují dokonce úplně zakázat prodej aut s naftovými a benzinovými motory. Norsko si vytyčilo jako cíl rok 2025, Velká Británie a Francie pak rok 2040. Už 12 let fungují v Německu takzvané ekologické plakety. Ty třídí auta podle znečištění. Nejvíce znečisťující vozidla mají vjezd do měst už úplně zakázaný. Efekt na ovzduší je ale sporný.

Reklama

Doporučované