Hlavní obsah

Volno v práci a injekce na nádraží. Jak chce stát přesvědčovat k očkování

Foto: SZ Michal Šula

Očkování by se během léta mělo postupně více přesouvat z velkých center do ordinací praktiků a očkovacích míst při nemocnicích.

Reklama

Očkování proti covidu-19 se už brzy dostane do druhé a obtížnější fáze. Doposud se očkovali zájemci o vakcínu. Teď bude záležet na přesvědčování těch, kteří váhají nebo ji přímo odmítají.

Článek

Očkování proti covidu-19 v Česku slaví dílčí úspěchy. Ve všední dny zdravotníci aplikují přes sto tisíc dávek vakcín, populace lidí nad 65 let je proočkována z více než 75 procent. Tím ale výčet pomalu končí.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Původně nastavenému cíli kolektivní imunity – tedy 70 procentům plně očkované populace – se republika zatím ani nepřiblížila. Dokončené očkování má jen něco přes tři miliony obyvatel. Kvůli novým variantám viru se navíc hranice dosažení kolektivní ochrany posouvá výše. Některé z pilířů dalšího postupu už známe.

Vakcína při čekání na vlak

Jedním z prvních kroků, který má očkování urychlit a přiblížit ho lidem, je plánované zrušení povinné registrace. Zatím se ale bude týkat jen některých míst. Dveře by se neregistrovaným měly do dvou týdnů otevřít v pražském obchodním centru Chodov a na Hlavním nádraží v Praze. Pokud se taková očkovací místa osvědčí, mohla by se vytvořit i v dalších regionech.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je cílem oslovit ty, kdo by o vakcínu zájem měli, ale zatím se z různých důvodů neregistrovali.

„Mohou to být lidé, kteří někam cestují, jdou na nákup. Třeba nejsou odpírači očkování, ale z nějakého důvodu se nezaregistrovali, možná kvůli nějakému pohodlí. Tady bez objednání, bez termínu půjdou kolem a budou se moci okamžitě oočkovat bez jakýchkoliv překážek,“ vysvětlil Vojtěch.

Na pražském hlavním nádraží bude pro vakcinaci vyhrazen prostor dolní odbavovací haly v její severní části. Zdravotníci v těchto očkovacích místech budou mít kromě dvoudávkových vakcín k dispozici i jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Čekat 90 dnů? Už ne

Očkování v Česku má nově popohnat i zrušení dosavadního pravidla 90 dnů. Lidé se mohou nechat očkovat i dříve než 90 dní po prodělání covidu-19. Dosavadní lhůtu, která jim bránila v rezervaci termínu očkování, ministerstvo zrušilo. Teď se zájemci o termín očkování mohou přihlásit ihned poté, co jim skončí dvoutýdenní izolace po pozitivním výsledku testu.

Ministr se domnívá, že zájem o vakcinaci ve větších očkovacích centrech se časem vyčerpá. Předpokládá, že větší očkovací místa po létě skončí. „Proto hledáme alternativy, chceme jít do terénu, lidem blíž a očkování maximálně zpřístupnit bez nějakých bariér,“ dodal.

Mobilní týmy a firmy

O dalších lokalitách a směrech očkovací strategie mluví i premiér Andrej Babiš (ANO). Netají se přitom inspirací v zahraničí.

„Samozřejmě chceme oslovit významné osobnosti, chceme oslovit youtubery. V Izraeli když doočkovali v očkovacích místech, tak šli na pláže, v Srbsku šli do obchoďáků. Nejdůležitější je ale spolupráce se zaměstnavateli. Chceme v momentě, kdy už dospějeme do situace, že na očkovacích místech nebude zájem o první vakcinaci, mít připravenou tu alternaci, a to jsou zaměstnavatelé, obchodní centra, maloobchod, možná jiná místa,“ vyjmenoval premiér v rozhovoru pro CNN Prima News.

„Mluvil jsem i s nějakými hudebníky, možná i nějaké kapely nám pomůžou, že na koncertě budou o tom mluvit. Není to ale ještě jasné, tak nechci nic dopředu říkat,“ dodal.

Pokud jde o očkování ve firmách, jako možnou cestu je vidí i Adam Vojtěch. Zaměstnavatelé by podle něj mohli dávat očkovaným i bonifikaci - například v podobě jednoho dne volna.

„Chceme, aby firmy očkovaly. Některé to i udělaly, ale já si myslím, že je to spíš otázka mobilních očkovacích týmů, které budou do firem dojíždět a očkovat zaměstnance. Evidovat další očkovací místa je docela komplikované. Ale pokud z těch stávajících očkovacích míst vyjede do firem mobilní tým, což chceme a plánujeme, splní to účel. Na tom teď pracujeme a je na tom shoda, některé firmy už se skrze Hospodářskou komoru přihlásily. Je to ale hlavně v gesci krajů a jsme domluveni, že firmy by mohly být takto naočkovány, pokud kraje budou mít převis nevyočkovaných látek, například že o ně nebude zájem ze strany registrovaných lidí. Na tom shoda je a chceme to uskutečnit,“ řekl ministr Seznam Zprávám.

Nehodí se? Posuňte si termín

Očkování nově usnadňuje možnost posunout si termín druhé dávky vakcíny, a to přes linku 1221. Druhá dávka Comirnaty (Pfizer/BioNTech) může být po změně podána už za 34 dní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navíc uvedl, že od července by se mohla vakcína podruhé aplikovat znovu po 21 dnech. U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů.

Pfizer od praktika

Vojtěch už dříve potvrdil, že se budou velká očkovací centra postupně zavírat v průběhu září. Vše se přesune do ordinací praktiků a očkovacích míst při zdravotnických zařízeních.Od září by se zároveň i k praktikům mohly dostávat vakcíny Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech.

„Soutěží se distributor na tuto vakcínu, který by měl oprávnění vozit někdy od podzimu – doufám, že to bude hned od začátku září – i do ordinací praktických lékařů, a který by měl oprávnění i dělit velká balení a vozit to po jednotlivých ampulkách, po pěti dávkách. Ty to všechno zjednodušují,“ řekl Radiožurnálu šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Krok by mohl znamenat výraznou změnu. Zatím mají lékaři k dispozici Spikevax od firmy Moderna, látku Vaxzevria od AstraZenecy a Jansen od Johnson&Johnson. Poslední dvě jmenované se ale v minulých měsících potýkaly s krácením dodávek i nedůvěrou lidí kvůli vzácným případům krevních sraženin. V případě AstraZenecy vadila i dlouhá doba mezi intervaly první a druhé dávky. Praktici opakovaně upozorňovali, že pro své pacienty chtějí Comirnaty získat. Dominantně s ní do budoucna počítá i strategie Evropské unie.

Neočkovaný? Plať test

Kromě pozitivní motivace má vláda v záloze i krok, který vyloženým odpůrcům očkování nejspíš radost neudělá. Postupně se přestanou proplácet preventivní testy. Hradit je kvůli zábavě podle ministra není standard.

„Když budeme v situaci, kdy se každý bude moci nechat očkovat, tak nevím, jestli je namístě, aby stát plně hradil všechny testy. Primárně říkáme, že je dobré se naočkovat. Testy jsou alternativa, kterou hradíme, protože ne každý se zatím může nechat naočkovat. Jsou tam ještě nějaké fronty, čeká se v rámci registrace na první termín. Ale pokud budeme v situaci, kdy už nebude žádná bariéra a každý se bude moci bez čekání naočkovat, tak si myslím, že se přirozeně počet testů, které jsou hrazeny, bude snižovat,“ řekl šéf zdravotnictví.

Kdy k tomu dojde, zatím nechtěl upřesnit. „Pokud budeme v situaci, kdy se každý bude moci rychle proočkovat, tak v takovém případě by stát neměl hradit testy pro to, aby člověk mohl do restaurace, za kulturou a tak dále. Děláme to v rámci dočasného režimu alternativy. Do budoucna by mělo být standardem očkování. A pokud někdo bude chtít test, tak si ho bude muset uhradit jako samoplátce,“ dodal.

Slovenská loterie

Na Slovensku se rozhodli k vakcinaci motivovat pomocí loterie. Česko o kroku ale zatím neuvažuje. Podle schváleného zákona bude moci slovenské ministerstvo financí pro očkované proti covidu-19 zorganizovat loterii, ve které se týdně bude hrát o nanejvýš dva miliony eur (51 milionů korun). Podle ministra financí a expremiéra Igora Matoviče by loterie měla odstartovat do dvou až tří týdnů.

Reklama

Doporučované