Hlavní obsah

Volný pád Kaczyńského. Poláci chtějí jeho konec, ukazují průzkumy

Foto: Profimedia.cz

Vicepremiér Jarosław Kaczyński v polském parlamentu.

Reklama

Polsko čelí bezprecedentní krizi: statisíce lidí protestují v ulicích, nakažených koronavirem rychle přibývá, zdravotnictví je vysílené. Situace se už projevila v politických preferencích: Kaczyńského strana zažívá propad.

Článek

Ze 40,5 % na 30,9 % během jednoho měsíce. Takové jsou podle sociologických dat dopady současné celospolečenské krize na polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS). Podpora národně-konzervativní partaje vicepremiéra Jarosława Kaczyńského se od září propadla zhruba o 10 procentních bodů.

Průzkum agentury United Surveys pro rádio RMF FM a Deník Gazeta Prawna zahrnuje i nerozhodnuté voliče. Právě těch přibylo nejvíc – o šest procentních bodů. Ze současné situace těží i nové politické hnutí letošního neúspěšného prezidentského kandidáta Szymona Hołowni Polsko 2050. Naopak Levice, byť stojí na čele současných protestů, neposiluje.

Bez započtení nerozhodnutých voličů by měla strana PiS 36,5 %, což je o více než 8 procentních bodů méně než v minulém průzkumu. Jde zřejmě o efekt sílící koronavirové krize, která už zasáhla zdravotnictví a znovu i ekonomiku, a také masových protestů vyvolaných nálezem ústavního soudu z 22. října.

Soud, který je pod zřejmou personální kontrolou vládnoucí strany PiS (předsedkyně soudu vaří Kaczyńskému večeře), výrazně omezil legální možnosti umělého přerušení těhotenství: legální je už jen tehdy, pokud je v ohrožení život matky nebo pokud je těhotenství následkem znásilnění či incestu. Jiné možnosti jsou podle nálezu soudu protiústavní.

Masové protesty uprostřed pandemie

Zatím největší demonstrace se konala v pátek večer. Jen v hlavním městě pochodovalo podle odhadů policie na 80 000 až 100 000 lidí, varšavský magistrát počet odhadl na 100 000. V metropoli došlo také k potyčkám, když na demonstranty zaútočili maskovaní pravicoví radikálové. Policie zadržela 37 lidí, z toho 35 z nich označila za chuligány napojené na prostředí „fotbalových pseudofanoušků“.

S protesty v ulicích podle další aktuální ankety souhlasí přes 60 procent lidí. V průzkumu agentury IBRiS pro portál Wirtualna Polska podpořilo demonstrace víc mužů než žen, poměr je 63 : 58. Čísla ukazují i generační rozdíly. Zatímco mezi dotazovanými agentura nenašla ani jednoho studenta, který by byl proti protestům, jinak to bylo v případě seniorů. S děním v ulicích naopak nesouhlasí nejčastěji lidé ve věku 60–69 let. Protesty odmítlo 32 procent dotázaných.

Důvěra ve vládní politiky se propadla

Lidé nesouhlasí ani s iniciativou prezidenta Andrzeje Dudy, který na konci minulého týdne avizoval vlastní „kompromisní“ legislativu. Zákon by umožnil potrat v případě, pokud by nemělo dítě šanci na přežití. Zákaz pro případ těžkých vad plodu by platil dál. V průzkumu United Surveys Dudův návrh podpořilo jen 30 procent lidí.

Dobře na tom teď v očích veřejnosti není ani předseda PiS Jarosław Kaczyński. Ten sice polskou společnost polarizuje dlouhodobě a nepatří k nejlépe hodnoceným politikům, podle dat agentury IBRiS pro deník Rzeczpospolita si teď ale jeho rezignaci ze stranické funkce přeje až 71 procent lidí. Podobný počet vnímá negativně jeho kroky z posledních týdnů. Odpůrce má Kaczyński hlavně v řadách žen: 83 procent respondentek žádá jeho konec v politice.

Bulvární list Fakt navíc v pondělí napsal, že Kaczyński už několik týdnů jakožto čerstvě jmenovaný vicepremiér používá kromě státní ochranné služby dále i ozbrojenou soukromou ochranku složenou z bývalých příslušníků speciálních jednotek GROM. Kaczyńského vilu ve varšavské čtvrti Żoliborz také s masivním nasazením chrání policie, protestní pochody totiž často směřují k domu politika.

Bulvár Fakt také s odkazem na někdejšího blízkého spolupracovníka Kaczyńského Ludwiga Dorna napsal, že se nejmocnější muž v zemi už delší dobu bojí atentátu. Ostatně dům politika střežili policisté už i dlouho před vypuknutím masových protestů.

Ustavila se Konzultační rada Stávky žen

Zatímco Kaczyński minulý týden několikrát zopakoval, že tlaku ulice ustupovat nehodlá ani o milimetr, a označil opozici v souvislosti se šířením pandemie koronaviru za zločince, vůdčí organizace protestů Stávka žen mezitím zformulovala nové požadavky vůči vládě.

Po první nedělní schůzce koordinační skupiny byl zveřejněn požadavek na demisi vlády a přesměrování státních peněz určených církvím a veřejnoprávním médiím do zdravotnictví. Požadavky se týkají také práv žen, včetně práva na potrat, práv sexuálních menšin, sekularizace, klimatu či nevyhovujících pracovních smluv, práv zvířat a také vzdělávání.

Sama ustavená Konzultační rada, jak se nový orgán Stávky žen jmenuje, už čelí kritice části protestujících za to, že reprezentuje zejména opoziční elity.

V neděli večer také Stávka žen zveřejnila interaktivní mapu plánovaných protestů. V pondělí odpoledne má dojít k opětovným blokádám důležitých silnic a dopravních uzlů po celé zemi. Podporu demonstracím vyjádří i lidé ze zahraničí, včetně Česka.

Náměstek ministra spravedlnosti Michał Woś v pátek uvedl, že všichni prokurátoři mají podle nových instrukcí organizátory protestů považovat za zločince. „Budou proti nim vznesena obvinění. Bude jim hrozit až 8 let vězení kvůli ohrožení života a zdraví, protože situace s epidemií je závažná,“ avizoval politik koaličního Solidárního Polska s tím, že jde o pokyn generálního prokurátora a ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra.

Reklama

Doporučované