Hlavní obsah

Vracejí se do Řecka, kde je věznili kvůli špionáži. Soud nás osvobodí, věří dva Češi

Češi obvinění ze špionáže letí k soudu do Řecka. Jak se cítí a co očekávají?

 

Reklama

Ve středu začíná v Řecku soud. V případě odsouzení hrozí mužům, kteří fotili bez povolení vojenské objekty, až 20 let vězení.

Článek

Martin Pezlar a Ivan Buchta v pondělí museli odletět do Řecka. Ne na dovolenou, ale kvůli vážnému soudu. Od středy se tam bude projednávat jejich kauza, ve které jsou obviněni z vojenské špionáže.

Před několika lety strávili na Balkánském poloostrově čtyři měsíce ve vazbě. Řečtí vyšetřovatelé totiž nabyli přesvědčení, že Pezlar s Buchtou jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali záběry vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem, aby obrázky následně použili v nově vznikající počítačové hře. Firma a později také oba Češi takové tvrzení odmítli. V Řecku prý trávili dovolenou, fotografovali a natáčeli jako turisté.

Na řeckém ostrově Limnos byli zadrženi v září roku 2012. V jejich propuštění se angažovala česká diplomacie a představitelé státu, vznikla dokonce i petice, kterou podepsalo 21 tisíc lidí. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do České republiky se vrátili v lednu 2013.

Dvojice před odletem novinářům sdělila, že věří ve spravedlivý rozsudek. V dopise se také obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, které prosí o podporu ze strany státu. Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že je k pomoci připraveno.

Reklama

Související témata:

Doporučované