Hlavní obsah

Prezidenta Haiti zavraždilo zahraniční komando

Část zadržených mužů podezřelých z vraždy haitského prezidenta.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo tamního prezidenta. Podle bezpečnostních složek má jít o 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu.

Článek

Ve středu krátce po půlnoci ozbrojené komando zastřelilo haitského prezidenta Jovenela Moïseho přímo v jeho rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Skupina také těžce zranila první dámu Martine Moïseovou. Ta byla podle amerických médií převezena do nemocnice v Miami a není v ohrožení života.

Haitský policejní náčelník ve čtvrtek tamního času podle agentury AFP uvedl, že se zatím podařilo zadržet 15 Kolumbijců a dva Američany, kteří se na útoku podíleli. Policie pak tři Kolumbijce zastřelila a osm jich má být stále na útěku.

Mezi podezřelými tak podle agentury AP figurují dva muži s americkým občanstvím: James Solages, který dříve pracoval jako bodyguard pro kanadské velvyslanectví, a Joseph Vincent. Pětatřicetiletý Solages je nejmladší z podezřelých, nejstaršímu je 55 let.

„Postavíme je před soud,“ prohlásil náčelník Léon Charles na adresu 17 zadržených podezřelých z vraždy, které předvedl v poutech na tiskovou konferenci. Policie členy komanda vypátrala poblíž místa činu již ve středu. Přestřelka s nimi pak trvala dlouho do noci a úřady ve čtvrtek zadržely řadu podezřelých.

Tchaj-wan v pátek ohlásil, že haitské policii se podařilo dopadnout jedenáct podezřelých v areálu jeho velvyslanectví v Port-au-Prince, kde se skrývali. Stalo se tak poté, co velvyslanectví „bez váhání“ souhlasilo s policejním zásahem ve svých prostorách.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že souhlasilo s poskytnutí pomoci haitské policií, aniž by se zmínilo o zadržení amerických občanů, poznamenala agentura AFP.

Na tiskové konferenci byly podle agentury Reuters mimo jiné ukázány kolumbijské pasy, které dokládaly totožnost zadržených, dále také mačety, pušky nebo vysílačky. „Cizinci přišli do naší země, aby zabili prezidenta,“ pronesl ve čtvrtek Charles a informoval také o tom, že podezřelé pomohla dopadnout veřejnost. Na tamní obyvatele však zároveň apeloval, aby nebrali spravedlnost do svých rukou.

O přesném motivu, který komando poháněl, úřady zatím neinformovaly. Třiapadesátiletý Moïse byl v úřadu od února 2017. Vedení Haiti se po jeho smrti ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi tak dohlíží armáda.

Moïse během své vlády čelil řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země. Jeho zavraždění ale zemi potýkající se s největší chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západní polokouli ochromilo.

Navzdory Moïseho nepříliš velké oblíbenosti se však ve čtvrtek na místo policejní operace dostavil rozlícený dav Haiťanů, kteří měli zapálit auta podezřelých a později i dům, ve kterém se komando skrývalo. Před policejní stanicí, kam byli podezřelí převezeni, pak někteří volali po jejich smrti.

V zemi již dříve vzrostla inflace i násilí gangů, jídlo a palivo se staly vzácnějšími; 60 procent Haiťanů vydělává méně než dva dolary denně. Haiti se stále úplně nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z roku 2010 a hurikánu Matthew v roce 2016, připomněla agentura AP.

Ještě ve středu vraždu odsoudil například americký prezident Joe Biden, stejně jako generální tajemník OSN António Guterres. Papež František smrt prezidenta označil za krutou vraždu a uvedl, že se modlí za prezidentovu manželku. Haitští biskupové rovněž čin odsoudili a dodali, že násilí Haiti „nepomůže dostat se z politické krize“.

Podobně se vyjádřila i Rada bezpečnosti OSN, která ve společném prohlášení rovněž vyzvala všechny strany, aby „zachovaly klid, byly zdrženlivé a vyhnuly se jakýmkoliv činům, které by ještě prohloubily nestabilitu“. Prohlásila také, že pachatelé činu musí čelit spravedlnosti.

Po mezinárodním vyšetřování atentátu volá například Laurent Lamothe, bývalý premiér země, který mluvil s webem CNN. „Prezident měl hodně nepřátel, lokálně silných nepřátel, a to proto, že prováděl spoustu reforem, proti kterým se mnozí stavěli,“ tvrdí Lamothe.

Prokuratura v Port-au-Prince si již předvolala dva vysoce postavené policejní představitele, přímo zodpovědné za bezpečnost hlavy státu. Bed-Ford Claude, vládní komisař v hlavním městě, se současně pozastavil nad pasivitou či nečinností ochrany hlavy státu, zlikvidované tuctem kulek ve svém domově uprostřed noci.

„Strávil jsem celý den v prezidentově rezidenci a neviděl jsem, že by utrpěl kdokoli z řad policistů, jen prezident a jeho manželka. Pokud jste zodpovídali za prezidentovu bezpečnost, kde jste byli? Co jste udělali, aby prezident unikl tomuto osudu?“ ptal se Bed-Ford Claude.

Reklama

Doporučované