Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil čtyři roky vězení za terorismus sympatizantu SPD Baldovi

Reportáž o muži, který byl odsouzen, protože kácel stromy na koleje a pokusil se to svést na migranty.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Jedenasedmdesátiletý důchodce chtěl svůj čin svést na muslimské migranty, a vyvolat tak ve společnosti strach z migrační vlny.

Článek

Pražský vrchní soud pravomocně potvrdil trest čtyř let odnětí svobody pro seniora Jaromíra Baldu za teroristický útok spočívající v pokácení dvou stromů na vlakové koleje.

Balda předloni způsobil nehody dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku, při nichž se jen náhodou nikdo nezranil. Navíc šířil výhrůžné letáky, v nichž se snažil špatnou češtinou vzbudit zdání, že je psali vyznavači islámu.

Důchodce, který byl doposud bezúhonný, je prvním člověkem odsouzeným v Česku za teroristický útok. Seniorovi hrozilo 5 až 15 let odnětí svobody. Krajský soud mu ve shodě s přáním státního zástupce uložil trest pod spodní hranicí sazby, a to proto, že Baldova příčetnost byla při obou skutcích zmenšená. Podle psychiatra senior trpí organickou poruchou osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek.

Odvolací senát nemohl čtyřletý trest vězení zpřísnit, protože státní zástupce výši trestu nenapadl. Nepravomocný verdikt uložil Baldovi také ambulantní psychiatrické léčení.

Reklama

Doporučované