Hlavní obsah

Vřetenovka žije jen v Krkonoších. Teď má vlastní naučnou stezku

Foto: KRNAP

Na stezce jsou herní prvky pro děti.

Reklama

Správa Krkonošského národního parku otevřela novou Vřetenovčí Hravou naučnou stezku na hřebenové cestě mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou. Na každé ze sedmi zastávek je infotabule a jednoduchý herní prvek určený dětem.

Článek

Stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, která žije jen v Krkonoších. Smyslem tohoto typu naučné stezky je přitáhnout pozornost rodin s dětmi a nalákat je mimo nejvíce ohrožená místa v Krkonoších.

„Stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, která se vyskytuje jen v Krkonoších a nejčastěji právě na nedaleké Janské hoře,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Návštěvníci stezky se dozvědí zajímavosti o prostředí, ve kterém žije, o jejím rozmnožování a jak se dostala z Alp do Krkonoš.

Na každé zastávce je dřevěná informační tabule a také jednoduchý tematický herní prvek – hra, hádanka nebo kvíz – který přiblíží vřetenovku i laikům. Na poslední zastávce je 100× zvětšená vřetenovka, se kterou se děti mohou vyfotografovat a snímek sdílet s kamarády. Některé herní prvky vyžadují spolupráci rodičů a dětí.

Vřetenovčí Hravá naučná stezka vede po zeleně značené turistické cestě po hřebeni mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou nedaleko penzionu Duncan. Měří necelý kilometr a je sjízdná i pro kočárky. „Ukazujeme návštěvníkům, že Krkonoše nejsou jen tundra na hřebenech, ale mohou strávit příjemné chvíle s rodinou i v nižších částech hor,“ doplnil Böhnisch. „Do začátku letní sezóny přibudou podobné Hravé stezky například na vrcholu Černé hory, Hnědém vrchu a Pláni nad Špindlerovým Mlýnem,“ doplnil vedoucí pracoviště ekologické výchovy Správy KRNAP Michal Skalka.

Reklama

Doporučované