Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 29. září

Vše, co potřebujete vědět večer 29. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 – Mynářovo podnikání

Za pronájem dá 30 tisíc ročně, na ubytování inkasuje miliony – penzion, který má v Osvětimanech pronajatý firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, má velmi úspěšně rozjetou sezonu. Seznam získal údaje o hostech. Sporná přitom je i šestimilionová dotace, kterou kancléř získal na opravu penzionu. Prověřuje ji dotační úřad i policejní vyšetřovatelé.

03:16 – Navýšení důchodů

Vláda má zítra definitivně schválit navýšení starobních důchodů. Od ledna by si měli všichni penzisté polepšit o 371 korun. K tomu se jim o víc než 5 procent zvýší i procentní výměra jejich důchodu. V té se odrážejí odpracované roky a výše výdělků. Průměrně se tak důchod má zvednout o 900 korun.

03:57 – Schillerová se odmítá omluvit za „špínu”

Ministryně financí Alena Schillerová se neomluví za svůj výrok pronesený na půdě Poslanecké sněmovny. Diskuzi poslanců a senátorů k ústavní žalobě na prezidenta tam ve čtvrtek označila za „senátorskou a opoziční špínu”. Tvrdí, že jen citovala jednu z anonymních zpráv a nechtěla tím nikoho urazit. Někteří zástupci opozice ji ale vyzývají k omluvě a k odstoupení.

05:14 – Další protesty v Hongkongu

Ohně v ulicích, vodní děla s modrou barvou: protesty za demokratické reformy se z Hongkongu poprvé přesunuly i mimo asijský kontinent – demonstrovalo se i v australském Sydney nebo v tchajwanské Tchaj-peji. Protestující vyrazili do ulic už sedmnáctý víkend v řadě. Autonomní oblast si přitom i dál drží první místo v žebříčku ekonomicky nejsvobodnějších zemí světa. Česko skončilo v dnes vydaném seznamu na 22. místě.

07:34 – Atrapa bomby prošla pražským letištěm

Na letišti v libanonském Bejrútu našli atrapu bomby, která pocházela z Prahy. Podle libanonského tisku měla být nastražena jako test funkčnosti letištních skenerů na Letišti Václava Havla a omylem se dostala v letadle společnosti Qatar Airways až do Libanonu. Pražské Letiště Václava Havla i česká policie ale tvrdí, že k ničemu takovému nedošlo a že žádný testovací balíček nepostrádá.

08:00 – Předčasné volby v Rakousku

Předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhráli s převahou lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Podle prvních odhadů získali 37 procent odevzdaných hlasů. Úspěch jim teď dává více možností na sestavení koalice.

Předběžné výsledky i povolební matematiku jsme probrali s Kateřinou Vnoučkovou z Katedry německých a rakouských studií na Insitutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

11:18 – Nebezpečné stromy u silnic

Stovky kůrovcem napadených a uschlých stromů: nejen v lesích, ale na některých místech v Česku třeba i podél silnic. Podle lesníků přitom takové stromy mohou bez varování spadnout, často i v naprostém bezvětří.

13:39 – Nová vesmírná loď Elona Muska

Starship – tak se jmenuje vesmírná loď navržená pro dopravu lidí a nákladu na Měsíc, Mars a další objekty ve sluneční soustavě. Představil ji dnes miliardář Elon Musk. Na palubu by se mělo vejít asi sto lidí. První start je plánovaný do dvou měsíců, loď by se měla dostat do výšky necelých dvaceti tisíc metrů nad Zemi. K Marsu by se pak měla vydat kolem roku 2025.

Reklama

Doporučované