Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 8. září

Večerní zprávy 8. září 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:15 – Regionální volby v Rusku

Rusové dnes volili své zástupce pro 19 krajů a oblastí. Největší zájem veřejnosti a médií vyvolává situace v Moskvě, kde se kampaň neobešla bez desítek tisíc demonstrantů. Z voleb do městského sněmu totiž úřady předem vyřadily několik opozičních kandidátů. Moskva a Petrohrad ale dnes hlásí velmi nízkou účast, před polednem nebyly u volebních uren ani dvě procenta voličů.

07:12 – Spor o zdravotnictví

Máte se bít za pacienty a ne za pojišťovny. Takový je vzkaz vládní ČSSD ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Podle sociální demokracie je české zdravotnictví podfinancované a hrozí zhoršení péče o pacienty. Vojtěchovi přitom radí využít peníze, které leží na účtech pojišťoven. Zároveň chce věc řešit na koaliční radě.

09:23 – Hamáček neuvažuje o podpisu abolice v kauze Čapí hnízdo

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek naznačil, že by mohl zasáhnout do kauzy Čapí hnízdo. V tomto případě je z dotačního podvodu obviněn premiér Andrej Babiš, členové jeho rodiny a bývalí spolupracovníci z Agrofertu. Jedním z kroků, které by mohl prezident udělat, je zastavení trestního stíhání. Potřeboval by k tomu ale podpis samotného obviněného premiéra nebo pověřeného člena vlády. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček ale o svém podepsání případné abolice zatím neuvažuje.

10:31 – Průzkum: Komunisté by se poprvé nedostali do Sněmovny

Pokud by se v srpnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, KSČM by nezískala žádné mandáty. Stalo by se tak poprvé od existence strany. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi. Nejvíce křesel by získalo hnutí ANO se 30 procenty, na druhém místě by skončili Piráti se 17 procenty. Výzkumu se zúčastnilo 847 respondentů.

10:53 – Těhotenství ve vězení

Ojedinělý případ vězeňkyně, která otěhotněla při výkonu trestu. Ze zákona proto byla na 15 měsíců propuštěna na svobodu, kde i porodila. Co se stane s dítětem teď, ale není jasné.

Reklama

Doporučované