Hlavní obsah

Vláda vydala nové nařízení, jak obědvat v práci. Chaos na druhou

Foto: vlada.cz

„Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,“ uvedl na svém Twitteru ministr Karel Havlíček v pondělí chvíli po poledni.

Reklama

Hloupý nápad, naprostá neznalost podmínek ve firmách, přímé zvýšení zdravotního rizika. Tak hodnotili manažeři zákaz hromadného závodního stravování, který v pondělí vyhlásila vláda. Ta nakonec otáčí a zákaz v úterý opět ruší.

Článek

Po necelém dni je všechno jinak. Vláda v pondělí večer zakázala závodní stravování. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) však v úterý oznámil, že se zákaz opět ruší. „Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,“ uvedl na svém Twitteru Havlíček v úterý chvíli po poledni.

Firmy pondělní nečekaný zákaz závodního stravování silně kritizovaly. Způsobilo by to chaos, lidé by museli jíst ohřáté jídlo v šatnách a nebylo by možné udržet vysoké hygienické standardy, které firmy zavedly ve svých kantýnách.

Například v Aeru Vodochody dostali v úterý zaměstnanci následující doporučení: Oželte během směny teplé jídlo, k obědu si kupujte sendvič a snězte si ho venku na čerstvém vzduchu.

Fabrika na letadla a letecké díly, tak jako všechny ostatní firmy v zemi, byla po vyhlášení vládního zákazu připravena zavřít závodní jídelnu. Na oběd sem denně chodí kolem 750 lidí. Už od loňského jara upravili jídelnu tak, aby se tu zamezilo šíření infekce.

„Zredukovali jsme počet stolů, u každého jsou maximálně dvě židle, příbory se dávají do zvláštních obalů. Lidé se v jídelně střídali po půlhodině už od půl jedenácté, aby se jich tu potkávalo co nejméně. Provoz je kontrolovaný, drží se rozestupy,“ vypočítává šéf komunikace v Aeru Tobiáš Tvrdík.

Podmínky závodního stravování

Od úterý 2. března platí omezení závodního stravování. Podmínky vláda stanovila tak, že u malého stolu může být jen jeden strávník, u dlouhého stolu musí být rozestupy 2 metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.

Teplé obědy v Aeru chtěli po zákazu vydávat dál, zaměstnanci by si je ale museli nosit z pravidelně dezinfikovaných a snadno monitorovaných prostor jídelny do malých čajových kuchyněk na jednotlivých výrobních halách. Tam by jedli pohromadě, v prostorách, které na to nejsou určeny a kde lze daleko hůř zajistit hygienu i rozestupy. I proto firma zákaz stravování kritizovala.

Mikrovlnky by nepomohly

Manažeři Aera nad původním zákazem kroutili hlavou, emoce od úžasu po vztek a znechucení se šířily dalšími průmyslovými firmami v zemi.

„Zavření jídelen je krok úplně špatným směrem,“ řekl redakci Jan Pleyer, šéf dodavatele automobilových komponentů Auria ze Zákup na Liberecku. „Naše kantýna je jediné místo, kde si lidé můžou během směny aspoň na chvíli sednout, pracují většinou vestoje. Doteď jsme tu měli na jednoho člověka jeden stůl, sedělo se odděleně. Dost dlouho trvalo, než se nám povedlo nasadit disciplínu, aby to lidé dodržovali. Při zákazu by si museli jídlo v krabičce nosit do svačináren, kde se rozestupy vůbec udržet nedají,“ vysvětloval Pleyer.

Firma dokonce uvažovala o tom, že pro stravování lidí z dílen uvolní zasedací místnosti, aby jim poskytla víc prostoru. „Zkoušeli jsme požadavky vlády nějak naplnit, objednali jsme do svačináren a kanceláří dvacet mikrovlnek, ale dobré by to nebylo.“ Pleyer řekl, že i při sebevětší snaze by se nepodařilo zajistit alespoň srovnatelné podmínky s jídelnou. „Kantýna je velká, rozestupy i hygiena se tam dají ukočírovat vizuálně. Nejhorší je, když se dostáváme do situace, která je neřízená.“

Bylo to za hranou všeho

Manažeři byli navíc šokování tím, že vládní nařízení přišlo s okamžitou platností, aniž se na něj mohli připravit. „V noci se dozvíme, že dnes bychom už neměli vydávat obědy. To už je za hranou všeho,“ řekl redakci SZ Byznys majitel českobudějovického výrobce tužek Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislav Bříza.

V závodních jídelnách v Česku se stravuje asi 1,8 milionu lidí. Umožnit zaměstnanci po 6 hodinách práce čas na jídlo v prostoru, který je k tomu určen, ukládá dokonce Zákoník práce.

„V kantýně je to často pro zaměstnance jediné teplé jídlo za den. Řada jich dělá na 12hodinové směny, často bydlí na ubytovnách, kde nemají možnost si uvařit. A už vůbec ne za 25 korun, na což obědy v závodních jídelnách obvykle vycházejí,“ říká Darja Choděrová, šéfka společnosti GTH Catering, která provozuje v Česku přes 130 podnikových stravovacích zařízení.

„Prakticky všechny firmy, ve kterých vaříme, do úpravy svých jídelen daly peníze,“ líčí. V kantýnách je podle ní dnes běžné, že u stolu může sedět jeden člověk. Pokud dva, tak otočení v jednom směru – aby na sebe nedýchali. Řada zaměstnavatelů stoly vybavila plastovými boxy nebo přepážkami, takže jsou strávníci od sebe zcela odděleni. Stoly se pravidelně dezinfikují.

Reklama

Související témata:

Doporučované