Hlavní obsah

Nemáme lidem dávat obědy? Vládní nařízení už jsou za hranou, říká šéf Koh-i-nooru

Foto: Seznam Zprávy

Připadá mi, že je to stejné, jako když za minulého režimu chtěla centrální plánovací komise uřídit tuto zemi,“ říká Vlastislav Bříza.

Reklama

„V jídelně dodržujeme všechna opatření. Radila nám krajská hygienička. Najednou to mám dávat do ešusu a lidé si sednou do provozu,“ diví se vládnímu nařízení majitel firmy Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Článek

Majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza je z nových nařízení pro průmysl rozčarován. „Připadá mi, že je to stejné, jako když za minulého režimu chtěla centrální plánovací komise uřídit tuto zemi,“ říká Bříza s tím, že vládní nařízení jdou často proti logice.

Místo jídelen ešus v provozu

„Máme kuchyni a jídelnu, ve které jsme udělali všechna opatření. Lidé sedí u stolu po dvou, mezi stoly jsou rozestupy, okna jsou otevřená a na jídlo se chodí od deseti hodin do dvou tak, aby se zaměstnanci nepotkali a nebyly tam fronty. Se vším nám radila krajská hygienička. Najednou jako rána z čistého nebe přijde informace, že to máme dávat do ešusu. Dovedete si to představit? Lidé si sednou do šaten nebo do provozu, budou sedět jeden vedle druhého a jíst,“ říká Bříza s tím, že vše je navíc oznamováno na poslední chvíli.

„V noci se dozvíme, že dnes bychom už neměli vydávat obědy. To už je za hranou všeho,“ dodává.

V Koh-i-nooru pracuje celkem dva a půl tisíce lidí a holding má několik závodů po celé zemi. „Tohle je přece nesmysl. To musí nechat na těch šéfech a majitelích fabrik. My máme opatření, která fungují, a naším vlastním zájmem je, aby lidé byli zdraví a chodili do práce,“ říká Bříza, podle kterého centrální rozhodování v tomto případě nefunguje.

Ukazuje to třeba i na příkladu testování a toho, jak jižní Čechy přišly v posledních týdnech kvůli pendlerům o většinu testovacích kapacit.

Testování zhatili pendleři

„My jsme nechávali naše lidi pravidelně testovat. Poté, co se rozhodlo, že testy musí mít pendleři, najednou nebyly kapacity a my jsme museli čekat na testy i 4 dny. To už nikomu nedošlo,“ dodává Bříza s tím, že centrálně rozhodované věci jdou naprosto proti logice byznysu. „Máme dva a půl tisíce lidí po republice a vím moc dobře, že sám to nedokážu uřídit. A teď se to rozhoduje z ministerstva zdravotnictví o všech?“

Rozhoduje IČO, nebo počet lidí?

Testování ho teď čeká přímo ve firmě. „Zase je v tom nedomyšlenost. Testovat se má nad 500 lidí, pak nad 250 lidí. Ale já mám třeba provoz v Milevsku, kde je 20 lidí. Mám je testovat, když má IČO Koh-i-nooru?“ říká Bříza. Teď se firma snaží sehnat testy pro své zaměstnance. Jestli jich sežene dostatek, netuší.

Nad průmyslem se navíc stále vznáší i hrozba zavření. „To by neměla nařizovat vláda. Ta se má starat, aby bylo Česko proočkované,“ komentuje Bříza s tím, že současné kroky a jejich nekoncepčnost byznysu spíš škodí, než pomáhají. „To už nejsou popletové, ale zmatkaři,“ dodává.

Reklama

Doporučované