Hlavní obsah
Online

Vláda zakázala závodní stravování v jídelnách

Foto: vláda.cz

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Firmy budou povinně testovat, rozhodla dnes vláda. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka do 12. 3. musí mít první testy zaměstnanci firem nad 250 lidí, do 15. 3. pak firmy od 50 do 249 zaměstnanců. Stačí antigenní testy. Zakázala také závodní stravování ve firemních jídelnách.

- Vláda schválila návrh zákona s dočasným zvýšením nemocenské ze 60 na sto procent výdělku pro lidi v covidové karanténě. Vyšší dávku by lidé mohli pobírat v březnu a dubnu. Více ZDE.

- Vláda dnes bude jednat o možném pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Náklady na další fázi vývoje se předběžně odhadují až na 250 milionů korun. Čtěte ZDE.

- Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se zeptá ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na zpřístupnění léku ivermektin pacientům s covidem. Lék, který se obvykle používá jako antiparazitikum a v Česku není registrovaný, zkouší k léčbě covidu úspěšně nemocnice u svaté Anny v Brně. Více v tomto článku.

  • Na očkování se dosud registrovalo 200 tisíc lidí starších 70 let

  • Prymula se stal poradcem Zemana

    Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se stal poradcem prezidenta Miloše Zemana. Jeho jméno se objevilo v oficiálním seznamu. Upozornila na to dnes televize CNN Prima News, podle které bude Prymula neplaceným poradcem bez smlouvy. Zeman v minulosti několikrát zopakoval, že Prymulu považuje za odborníka, loni v říjnu mu udělil Řád bílého lva za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie.

    O úvahách zařadit Prymulu mezi své poradce mluvil Zeman v rozhovoru pro CNN Prima News v neděli. Prezident uvedl, že s Prymulou bude spolupracovat jako „s nejlepším českým epidemiologem“. Podle Primy bude Prymula prezidentovi radit na dobrovolné bázi, pokud o to Zeman bude stát.

  • Havlíček: Lidé na home office se nebudou muset nechat testovat

    Povinné testování ve firmách se nebude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vztahovat na lidi pracující z domova. V případě podniků, které mají více poboček po republice, se jejich zaměstnanci sčítají. Pokud se tak bude jednat o společnosti s více než 50 zaměstnanci, bude pro pracovníky, kteří docházejí do firmy, testování závazné. Havlíček to řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

  • Turnov dostal výjimku ze zákazu cestování, aby si lidé mohli nakoupit

    Ministr vnitra Jan Hamáček udělil výjimku pro cestování do okresu Turnov. Obyvatelé okolních obcí, které patří do jiných okresů, díky tomu mohou v tomto městě například nakupovat.

  • Vláda chystá změnu očkovací strategie

    Vláda jednala o úpravě očkovací strategie, ministr zdravotnictví by měl na další jednání přinést návrh úprav. Změna by se měla týkat prioritních skupin. Slovensko dnes předřadilo před očkování seniorů některé zaměstnance v oborech důležitých pro fungování státu, kteří přicházejí do styku s velkým množstvím lidí, například řidiče veřejné dopravy, prodavače nebo průvodčí.

  • Vláda zakázala závodní stravování v soukromých firmách

    V souvislosti s omezením setkávání se zaměstnanců vláda také schválila zákaz závodního stravování ve firemních jídelnách.  Pracovníci tak musí obědy konzumovat odděleně, například ve svých kancelářích u pracovních stolů. Podle opatření bude v provozovnách zaměstnaneckého stravování zakázáno konzumovat pokrmy, sloužit budou moct jen pro prodej nebo podání pokrmů. Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí.

  • Maláčová: Zneužívání stoprocentní nemocenské se nebojím

  • Školky by měly dálkově vzdělávat, doporučuje ministerstvo

    Ministerstvo školství dnes vydalo doporučení pro dálkové vzdělávání v mateřských školách v souvislosti s jejich uzavřením kvůli epidemii covidu-19. V materiálu, který získala ČTK, upozorňuje, že pro předškoláky je musí zajistit. Ministerstvo dává v případě mateřských škol přednost off-line před on-line vzděláváním. Počítá se zapojením rodičů. Mateřské školy jsou uzavřeny ode dneška. „V předškolním vzdělávání vzhledem k věku dětí není on-line vzdělávání prioritním způsobem, nýbrž má pouze doplňkovou funkci,“ stojí v materiálu.

    Děti by měly plnit praktické úkoly. Ministerstvo zmiňuje společné hry, přípravu jídla, práci na zahradě, pohyb v přírodě, drobné domácí práce, péči o domácí zvířata a hudební a výtvarné aktivity. Základem pro dálkové vzdělávání by měla být podle ministerského materiálu zejména komunikace učitele a rodičů a občasný kontakt dítěte s učitelem. Případné hromadné on-line vzdělávání by nemělo trvat déle než půlhodinu týdně.

  • V soukromých společnostech budou jídelny vydávat jídlo pouze s sebou

    Vláda přijala zákaz závodního stravování v soukromých firmách. Lidé si mohou jídlo odnést s sebou.

  • Havlíček: Firmy otestují za dva týdny přes dva miliony lidí

    Deset tisíc českých podniků podle ministra průmyslu Karla Havlíčka stihne během dvou týdnů otestovat 2,1 mil. pracovníků. Povinné testování má začít ve středu.

  • Firmy budou povinně testovat, rozhodla vláda

  • MF chystá prominout sankce za pozdní přiznání nebo úhradu DPH

    Ministerstvo financí chystá prominout podnikatelům a firmám sankce za pozdní podání daňového přiznání k DPH a kontrolního hlášení za únor. Vláda dnes k tomu zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

  • Stát dá potřebným zdarma tři miliony respirátorů

    Stát poskytne zdarma tři miliony respirátorů ze zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR) přes potravinové banky lidem v nouzi a přes kraje dětem v Klokáncích a u pěstounů. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí dnes schválila vláda.

  • Hlídkovat bude od úterý i armáda a celníci, schválila vláda

  • Petříček dostal nabídku pomoci s pacienty z Rakouska a Slovinska

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na dnešním jednání šéfů diplomacií zemí C5 (ČR, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko) obdržel od Slovinska a Rakouska nabídky pomoci s péčí o pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Společně chtějí země naléhat na urychlení registrace dalších vakcín v Evropské unii. „Na jednání ministrů zahraničí zemí C5 jsem dostal nabídky pomoci s péčí o pacienty s těžkým průběhem koronaviru od Slovinska a Rakouska. Budu je tlumočit ministrovi zdravotnictví,“ uvedl Petříček.

  • Praha ve fotografii včera a dnes, po lockdownu

    Necelých 24 hodin od sebe dělí fotografie Jana Mihalička z různých míst po Praze, které ukazují, jak se proměnil veřejný život po zpřísnění podmínek v Česku.

  • Lékový ústav posuzuje vakcínu Sputnik, má ale málo informací

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se začal zabývat ruskou vakcínou Sputnik V, o kterou český prezident Miloš Zeman požádal ruského prezidenta Vladimira Putina. SÚKL má ale podle své mluvčí Kláry Brunclíkové jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry. Kreml v reakci na žádost české hlavy státu dnes uvedl, že nedokáže vyhovět všem žádostem o poskytnutí vakcíny, objem výroby to zatím neumožňuje. Výrobce vakcíny Sputnik V zatím nepožádal Evropskou agenturu pro léčivé prostředky (EMA) o schválení pro použití na území EU. Výrobce v minulosti tvrdil, že žádost podal. Podle Brunclíkové je vakcína u EMA ve fázi odborného poradenství. To podle webu EMA znamená, že agentura může například poskytovat výrobcům informace o tom, jaká data mají k posouzení medicínských přínosů předložit. Toto poradenství je nezávazné a nemusí vést k registraci konkrétního léku či vakcíny. Tuzemský lékový ústav se Sputnikem začal zabývat. „Zatím však máme k dispozici jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry,“ napsala bez bližších podrobností Brunclíková. Mluvčí neuvedla, na základě jakého podnětu se SÚKL vakcínou zabývá.

  • První zásilka Sputniku V může do Česka dorazit v březnu

    Rusko sice reaguje na projevy zájmu ze zahraničí o dodání vakcíny proti covidu-19, ale objem výroby zatím neumožňuje vyjít všem vstříc. Dnes to podle ruské tiskové agentury TASS řekl ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na to, že český prezident Miloš Zeman požádal šéfa Kremlu Vladimira Putina o poskytnutí vakcíny ruské výroby Sputnik V České republice. Vysoce postavený zdroj blízký vyjednávání serveru Lidovky.cz nicméně řekl, že pokud Česko dá Sputniku V zelenou, může zhruba do 25. března dostat až 20 000 dávek a další později. Podle uvedeného zdroje v další vlně do půldruhého měsíce se hovoří o statisících dávek. Odhadem by Češi mohli získat až půl milionu dávek Sputniku, což by stačilo na proočkování 250 000 lidí. „Cena jedné dávky nepřekročí deset dolarů (zhruba 216 korun). A její aplikace bude čistě dobrovolná. Ani vláda nechystá žádnou podpůrnou kampaň, která by ruskou vakcínu v očích veřejnosti ‚očistila‘,“ napsal web Lidovky.cz.

  • Jihomoravský lékař: Zájem o očkování nám hlásí i padesátníci

    Se zájmem o očkování proti nemoci covid-19 se praktickým lékařům hlásí už i šedesátníci a padesátníci. Dnes to řekl praktický lékař z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku Jiří Bartoš, který dnes očkoval vakcínou AstraZeneca seniory. Praktici v kraji dnes očkují první den. Prioritou jsou senioři nad 80 let, ode dneška se ale mohou k očkování registrovat i sedmdesátníci. Další kategorie přijdou na řadu v budoucnu. Každý praktický lékař, který chce očkovat, dostal ampulku s deseti dávkami vakcíny, k některým se vakcína dostane později. „Očkování bylo v pořádku. Zájem ze strany našich pacientů je hodně velký. Kromě kategorie 80 plus se nám dopředu hlásí i lidé mladší, a to nejen 70 plus, ale i 60 a 50 plus. Dáváme je na seznam,“ uvedl Bartoš. Sám má v kartotéce kolem 1800 registrovaných pacientů. „Zájem sice je, ale potřebujeme vakcínu,“ poznamenal lékař, který stejně jako další kolegové v kraji dostal vakcínu v předchozích dnech a nyní s ní začal očkovat.

Reklama

Hlavní zprávy