Hlavní obsah

Všechno skartovat, nařídily USA ambasádě v Kábulu

Foto: ČTK/AP/Rahmat Gul, ČTK

Soubor budov americké ambasády v Kábulu.

Reklama

Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Kábulu dostali od svých nadřízených instrukce, aby začali se skartací citlivých dokumentů. Informovala o tom dnes agentura AFP a stanice CNN. Tálibán mezitím začal útočit na Mazáre Šaríf.

Článek

Pracovníci tak mají zničit předměty, které by mohli povstalci využít ve své propagandě. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí sdělil agentuře AFP, že se jedná o běžnou proceduru při snižování stavu na zastupitelském úřadu.

Do afghánského hlavního města má během víkendu přicestovat většina z 3000 amerických vojáků, již mají pomáhat s evakuací personálu velvyslanectví USA.

Nadřízení dali zaměstnancům velvyslanectví v pátek pokyn, aby začali skartovat citlivé dokumenty. Zničit postupně mají také americké vlajky, oblečení se značkou a názvem ambasády a všechny další předměty, které by mohli povstalci z hnutí Tálibán využít ve své propagandě.

Podle mluvčího amerického ministerstva se ale jedná o postup, který běžně dodržují americká velvyslanectví na celém světě v případě, kdy se chystá výrazné omezení počtu zaměstnanců úřadu.

Povstalecké hnutí Tálibán v posledních dnech zaznamenalo výrazné územní zisky. Jen za včerejšek se zmocnilo správních středisek dalších šesti provincií. V rukou povstalců je tak nyní již 18 z celkových 34 provinčních metropolí. Mezi nimi i hlavní město provincie Lógar Puli Alam vzdálené pouhých 80 km od Kábulu.

V sobotu zahájili útok na Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu, které dosud jako jedno ze tří velkých měst kontroluje afghánská vláda. Mluvčí guvernéra provincie Balch uvedl, že bojovníci Tálibánu zahájili ofenzivu z několika směrů a že na předměstích provinčního správního centra začaly tvrdé boje, informovala agentura AP.

Vyvstává tak otázka, jak dlouho se před ofenzivou povstalců ubrání hlavní město. Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho ale Kábul nečelí bezprostřední hrozbě dobytí ze strany Tálibánu.

Generální tajemník OSN António Guterres bojovníky Tálibánu vyzval, aby ofenzívu okamžitě zastavili. Situace v zemi se podle něj vymyká kontrole. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) včera poukázal na to, že výrazné bojové úspěchy Tálibánu prohlubují humanitární krizi, a vyzval sousední země, aby své hranice s Afghánistánem ponechaly otevřené. Podle Světového potravinového programu (WFP) má krize v Afghánistánu všechny znaky humanitární katastrofy, zhruba třetina obyvatel Afghánistánu nemá zajištěno zásobování potravinami. Na pomoc jsou přitom odkázány dva miliony dětí.

Kvůli rychlému postupu Tálibánu omezí činnost svých zastupitelských úřadů i další země, například Německo, Británie či Švédsko. Dánsko a Norsko svá velvyslanectví dočasně úplně uzavřou. Naopak Rusko v současné době evakuaci svého velvyslanectví nezvažuje. Agentuře TASS to řekl zvláštní zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov, který mimo jiné označil za nesprávné odhady Washingtonu, že by povstalci mohli dobýt Kábul už za dva až tři měsíce.

Reklama

Doporučované