Hlavní obsah

Vsetínští senioři budou rok testovat provoz bezpečnostních tlačítek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Celkem 11 dříve narozených Vsetíňanů bude rok testovat provoz bezpečnostních tlačítek pro seniory. Radnice plánuje zavést službu pro všechny zájemce z řad seniorů.

Článek

Na nynější pilotní provoz přispěla vsetínská firma Austin Detonator. Vybraným uživatelům hradí polovinu měsíčního poplatku, tedy 170 korun. „Možná se ptáte, proč tuto službu v době existence mobilních telefonů zavádíme. Výsledky analýz, dotazníků a zkušeností sociálních pracovníků či pečovatelů ukazují na to, že osamělí senioři i jejich rodiny preferují jednodušší zařízení, které je napojené na služebnu městské policie a mají je stále u sebe, což je důležité v případě náhlé zdravotní indispozice,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL).

Loni se testovalo několik typů zařízení, některá měla podobu náramkových hodinek, jiná byla určena k zavěšení na krk. Jako uživatelsky nejpřívětivější bylo vyhodnoceno zařízení, které se nyní bude testovat v každodenním provozu.

Zařízení má SIM kartu, čidlo registrující pád a nouzové tlačítko napojené na služebnu městské policie. „Po zmáčknutí tlačítka nebo nahlášení pádu čidlem uživateli na přístroj voláme, hovor je spojen automaticky, takže jej majitel nemusí přijímat. Pokud dotyčný neodpovídá a nereaguje nebo žádá o pomoc, je k němu vyslána hlídka městské policie, která zajistí vše potřebné,“ uvedl ředitel městské policie Patrik Pecina.

Reklama

Doporučované