Hlavní obsah

Všichni proti Babišovi? ANO má jednu jistotu a čtyři další ve hře

 

Reklama

Koalice bez vítězného hnutí ANO mohou vzniknout v Hradci, Plzni, Pardubicích či středních Čechách.

Článek

Devět krajských vítězství si připsal Andrej Babiš se svým hnutím ANO po víkendových volbách. Jeho předvolební slova, že vítězství neznamená zisk hejtmanského křesla, se ukazují být jako prorocká.

Ve dvou krajích okamžitě začaly vznikat „poraženecké“ koalice, které chtějí vítěze z vlády nad regionem vyšachovat. Další dva kraje mají k tomuto scénáři nakročeno. Naopak skoro jistého hejtmana má už ANO v Olomouci.

Jako první dohodli protibabišovskou koalici v Královéhradeckém kraji. A to přesto, že zde ANO v čele s náměstkyní ministryně pro místní rozvoj Klárou Dostálovou zvítězilo drtivě. ANO bude mít v 45členném zastupitelstvu 13 zástupců. Druhá sociální demokracie jen šest.

Podvod na voliče, křičí ANO

Zatím nepodepsanou dohodu o vládě nad krajem už uzavřela pětice stran. Kromě ČSSD, která by měla získat hejtmanský post pro svého lídra Jiřího Štěpána, by měly hlasy pro většinu 24 hlasů dodat ODS, TOP 09, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a Starostové a Východočeši.

„Jde o největší podvod na voličích od roku 2000,“ uvedlo ANO v prohlášení. Dostálová se ještě pokusí situaci zvrátit a s ostatními stranami vyjednávat. Plánuje údajně trojkoalici. S kým, to ovšem neuvedla. Mnoho šancí ale nemá. Pestrobarevnou koalici totiž mimo jiné dojednával sociálnědemokratický matador Jan Birke.

Podobně silnou váhu k vyjednávání vyslali sociální demokraté také do Plzně. Tamního lídra, byznysmena Josefa Bernarda, doplnil někdejší plzeňský hejtman a ministr vnitra Milan Chovanec. Právě i v Plzni již v době před uzavřením volebních místností začal vznikat plán, jak obejít ANO.

Bernard nemá navíc oproti vítěznému zástupci ANO Miloslavu Zemanovi tak výraznou ztrátu. V 45členném zastupitelském sboru získalo ANO 11 mandátů, druhá ČSSD devět. A největší podporu ve všech krajích si v Plzni vybojovala ODS, když jí připadlo osm mandátů.

„Vychází to při spojení ČSSD, ODS, Starostů a Patriotů a Koalice pro Plzeňský kraj, což jsou hlavně lidovci. To by dalo těsnou většinu 23 hlasů v zastupitelstvu,“ sdělil Seznamu zdroj z jedné z poražených stran obeznámený s vyjednáváním.

Variantou je, pokud by některá z těchto stran nechtěla do protibabišovské koalice, přibrat ještě TOP 09, která získala tři křesla v zastupitelstvu Plzeňského kraje. Pokud má být Bernard hejtmanem, pak nelze do této volební matematiky zahrnout komunisty, kteří skončili čtvrtí s šesti mandáty.

Jednání v Plzni ale stále běží. Navíc ODS si tady užívá moc, že je rozhodujícím hráčem při vyjednávání vlády nad krajem, takže se chce s ostatními scházet až v pondělí.

Podobné scénáře se dají čekat ještě v dalších dvou krajích. Konkrétně v Pardubickém, kde ANO porazilo sociální demokraty o jediný procentní bod a získalo s dvanácti zastupiteli jen o mandát víc.

Matematicky vychází v kraji perníku koalice sociálních demokratů, lidovecké koalice pro kraj a ODS, kterou mohou vystřídat i méně úspěšní Starostové.

Lídr ANO, náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, se chce vyhnout královéhradeckému scénáři, a tak dopředu avizoval, že na funkci hejtmana netrvá. „Pokud by to mělo vést k tomu, že bychom nebyli v krajské vládě, byla by to chyba,“ uvedl.

Nejistý post hejtmanky má také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová, která hnutí ANO dovedla k vítězství ve středních Čechách. Té šlapou na paty druzí Starostové, kteří v kampani vsadili na šéfku jaderného úřadu Danu Drábovou. A budou to právě oni, kdo rozhodnou o osudu Jermanové.

Oficiálně „faul“ na vítěze nepřipouštějí. „Chceme jednat se všemi potenciálními partnery,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam stranický šéf Petr Gazdík.

Podobně mluví i lídr starostenské kandidátky Vít Rakušan, když veřejně prohlásil, že obejít vítěze by „nepovažoval za šťastné“. Podle informací Seznamu má ale zásadní problém spolupracovat právě s Jermanovou.

Jistá Olomouc, zřejmě i Ostrava a Brno

ANO naopak směřuje k hejtmanskému postu v Olomouckém kraji. Zde získalo vítězné hnutí Andreje Babiše 16 křesel a druhá ČSSD jenom devět. O sobotní noci se dohodli na tom, že spolu utvoří koalici a neděle je vyhrazena na hledání třetího partnera pro většinu v 55členném zastupitelském sboru. Má jím být ODS nebo Koalice pro Olomoucký kraj vedená lidovci. Babišův kůň Oto Košta by tak měl být prvním potvrzeným hejtmanem za ANO v nejbližších hodinách.

V dalších čtyřech krajích, kde ANO zvítězilo, by jej poražení obcházeli jen velmi těžce. Třeba na Karlovarsku se do zastupitelstva dostalo osm subjektů a jen ANO má dvouciferný počet mandátů. Konkrétně 13. Navíc chybí oproti předešlým případům náznaky, že by se poražené strany pokusily vyšachovat lídryni ANO Janu Vildumetzovou, toho času náměstkyni ministra vnitra.

Totéž platí i pro Ústecký kraj, kde vítězství ANO nebylo tak drtivé. Teoreticky by šla skládat koalice například z ČSSD, ODS a komunistů. Zatím však nikdo nesignalizoval, že by chtěl vítěze obejít.

Téměř jisté mají své posty pak lídři ANO v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Šéf Vysoké školy báňské Ivo Vondrák, který ANO dovedl s 25 procenty hlasů k největšímu vítězství, by rád utvořil středopravicovou koalici s ODS a KDU-ČSL.

Brněnský lídr Bohumil Šimek má situaci o to snazší, že všechny strany svorně nechtějí spolupracovat s dosavadním hejtmanem Michalem Haškem z ČSSD, pro něhož volby skončil debaklem. Sociální demokraté ve své tradiční baště skončili až třetí, když je ještě předskočili lidovci.

Sociální demokraté pokus obejít ANO sice učinili, nabídli hejtmanský post lidovcům, zatím ale naděje na úspěch tohoto plánu není vysoká.

Jak ale ukázal rychlý vývoj v Královéhradeckém kraji, v české politice není nic nemožné.

Reklama

Doporučované