Hlavní obsah

Všichni v sobě neseme věci, o kterých neumíme mluvit, říká mozek projektu Zvíře jménem Podzim

Jakub König v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Soubor Zvíře jménem podzim, stojící primárně na bedrech Jakuba Königa, patří mezi jeden z nejuznávanějších projektů na domácí scéně.

Článek

Cílovka rozhodně není početná jako u souborů dobývajících rádia, ale odborná kritika, pořadatelé uznávaných festivalů i teoretická konkurence ví moc dobře, o co jde. Stejně tak autora tohoto textu příjemně potěšilo, kolik přátel má pro tuto kapelu slabost. Postupně jsem do kvalit hudby a hlavně obsahu textů začal pronikat, protože jsme s Jakubem našli hned několik společných zájmů.

Při zhlédnutí rozhovoru se, věřím, shodneme, že témata, která jsme řešili, jsou užitečná pro každého.

„Tentokrát, když jsem uvažoval, že se pustím do nových písniček na nového Kittchena, se mi během krátkého období asi 14 dní objevilo několik skladeb, které byly vzorově pro Zvíře. Principy, které se na desce objevují, jsou věci, na které přicházím poslední dobou. Stejně jako v případě první desky mou inspiraci hodně ovlivnilo holotropní dýchání,“ zmiňuje König.

Rozhovor trval něco kolem půl hodiny, ale protože v reportáži byl prostor jen pár minut, některé vystřižené pasáže vám aspoň nabídneme v textu.

Třeba tu o vlivu samotného podzimu na kapelníka. „Bylo to prvního listopadu asi před pěti nebo šesti lety. Přepadla mě taková zvláštní tíseň, kterou jsem do té doby neznal. Jinak oblíbený podzim se začal jevit jako hrozivý a tíživý. V období, které pak následovalo, mi začalo vše tak nějak ujíždět pod nohama. Začal jsem se dovídat o nedořešených věcech v mém životě, které začaly samy praskat a přicházet na světlo. Myslím si, že tento směr nahlížení a hledání důvodů svých úspěchu a neúspěchů uvnitř sebe se nyní více otevírá světu. Myslím si, že by to mohla být důležitá cesta, kde bychom mohli najít některá řešení věcí, které vnímáme jako globální problémy a které si myslím, že jsou většinou uvnitř nás. A právě tím, když dokážeme pracovat sami se sebou a když najdeme způsob, jak se uklidnit a srovnat, a udělat hezký ten svůj kousek světa, tak to může pomoct mnohem víc, než si obvykle myslíme.

Nakonec neuškodí přiblížit původ názvu projektu, úzce souvisí s dříve popsanými emocemi. „Já jsem si ten pocit nejdřív tak pojmenoval a to Zvíře jménem Podzim mi pak zůstalo. Když jsem přemýšlel o nových skladbách a o tom, jakou jim dát formu, tak mě napadlo, že bych z toho sousloví mohl udělat kapelu a napsat knížku. A že by to byla taková věc, která bude dělat radost lidem, kteří se v tom podzimu ztratí, jako tehdy jsem se ztratil já.“

Celou reportáž najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované