Hlavní obsah

„Vůbec nevědí, která bije.“ Byznysmeni cupují velikonoční lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock, PopTika, Seznam Zprávy

Zástupci tuzemského průmyslu nesouhlasí s uzavírkou (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Podle byznysmenů by případné uzavření průmyslu výrazně poškodilo tuzemskou ekonomiku. Odbory navrhují zavést po Velikonocích „nedělní režim“.

Článek

V poslední době se podle informací SZ Byznys při každém jednání vlády dostane na přetřes myšlenka „velikonočního lockdownu“ – tedy uzavření průmyslových podniků v období velikonočních svátků. Zatím pokaždé bez výsledku.

Sám premiér Andrej Babiš diskuzi nevylučuje, naposledy to potvrdil dnes při návštěvě hořovické nemocnice, ale je podle něj nutné případné zavření průmyslových podniků probrat s tripartitou, která by měla mít rozhodující slovo. Má jít tedy o společné rozhodnutí vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Nicméně ani členové vlády nemají na uzavírku jednotný názor. Pochopení pro delší Velikonoce nemá ministryně financí Alena Schillerová, protože by jí z rozpočtu na příjmové straně vypadly miliardy korun. Podle ní testování ve firmách funguje, přičemž množství pozitivních se v nich pohybuje kolem jednoho procenta. „Naznačuje to, že firmy nejsou hlavní problém. Před případnou uzávěru průmyslu, byť krátkodobou, bych proto varovala,“ řekla pro SZ Byznys ministryně Schillerová.

Proti se staví i vicepremiér Karel Havlíček. „V tuto chvíli to není na stole, musíme pracovat s fakty. Průmysl nám dnes pomáhá v testování, jedeme již druhé kolo a je zcela patrné, že to zabírá,“ uvedl pro SZ Byznys ministr průmyslu a dopravy Havlíček.

Podle něho mnoho firem testuje denně. „Čísla jdou po druhém testování o polovinu až dvě třetiny dolů, záchyt je již velmi malý, projevuje se navíc, že podniky nejsou tím hlavním problémem. Navíc průmysl není možné zavřít celý, jen část, přínos by nemusel být dle očekávání, zato ztráty by byly velké,“ dodal Havlíček.

Je to hloupost

Zceela jasno mají samotní podnikatelé a šéfové firem. „Myslím, že jde o velikou hloupost. Nedokážu si představit, že vypneme elektrárny, jaderku… Dokud se nedefinuje, co se nechá v provozu a co se zastaví, je tato diskuze úplně k ničemu,“ řekl pro SZ Byznys vítkovický průmyslník Jan Světlík, majitel Cylinders Holding – firmy, která vyrábí například ocelové lahve s kyslíkem pro nemocnice.

„Zastavíme naši výrobu flašek a nebudeme vyrábět kyslík a zemře nám tady x lidí. Co vlastně můžou tihle kluci vymýšlet? Fakt to je hrozné. Kdyby definovali, co chtějí zavřít, a neděsili národ takovými výkřiky. Energetický průmysl je také průmysl, nebude fungovat voda, bude blackout. Ti kluci vůbec nevědí, která bije,“ dodal Světlík.

Úvahy o zavírání podniků počítají s tím, že by pracovaly podniky spadající do kritické infrastruktury, jenže jejich výčet prozatím chybí.

Nebezpečné řeči

Ke kritikům návrhu, který naposledy oživil člen Rady vlády pro zdravotní rizika a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, se přidal i matador tuzemského automotive a majitel továrny na zapalovací svíčky Brisk Tábor Mojmír Čapka.

„Nechci se vyjadřovat neslušně. Ten člověk (Petr Smejkal, pozn. red.) skutečně nikdy nepřišel do styku s výrobou. Nikdy nebojoval o peníze a neví, jak se peníze těžce tvoří,“ uvedl pro SZ Byznys Čapka.

Podle něho všechny sociální dávky platí firmy, které jsou perfektně zorganizované. „Testujeme intenzivně a máme 0,5 procenta nakažených. Smejkal svými výroky poškozuje průmysl. Z čeho by fungovaly pojišťovny? Nedovede si představit dopady,“ dodává podnikatel, který je zároveň viceprezidentem dodavatelské divize oborového sdružení AutoSAP ČR.

Jeho názor sdílí i Svaz průmyslu. „Nedíváme se na tento návrh dobře. Kromě toho, že by to způsobilo obrovské škody, nevíme, koho by se to týkalo. Máme tu kritickou infrastrukturu, dodavatele energetické infrastruktury atd. Jsou to nebezpečné řeči,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

„Odstavení řady průmyslových odvětví nefunguje tak, že cvaknete vypínačem a druhý den prostě jen lidé nepřijdou do práce. Mnoho provozů vypínáte i týdny, potřebujete na to specializované techniky, má to bezpečnostní rizika, nebo je to i velmi finančně nákladné,“ upozorňuje za svaz i jeho prezident Jaroslav Hanák.

Nejvíc by uzavírka zřejmě postihla tuzemské automotive, tedy společnosti vyrábějící autodíly a exportující na zahraniční trhy. „Většina naší produkce míří z České republiky na trhy Evropské unie. Případný velikonoční lockdown by tak způsobil přibližně 70procentní výpadek v dodávkách našim zákazníkům a významně by tak narušil celý dodavatelsko-odběratelský řetězec. Denní ztráta při zastavení výroby přitom představuje cca dva miliony eur (52 milionů korun),“ uvedl Petr Svoboda, ředitel závodu Varroc Lighting Systems, který je přímým dodavatelem vnějšího osvětlení pro výrobce automobilů.

Nedělní provoz

Naopak odbory prosazují částečnou uzavírku dlouhodobě. „Náš návrh je takový, abychom přešli do ‚nedělního‘ režimu. To, co jsme si prožili včera v neděli, bychom protáhli na ty čtyři dny po velikonočních svátcích. Získáte tím desetidenní časový úsek,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Podle něho by plně fungovala kritická infrastruktura, všechny nepřetržité provozy, všechno, kde je nutno zabezpečit kontinuitu. „Uzavírka by extrémně pomohla, aby se dál nešířila nákaza a zmírnil se dopad na zdravotnictví,“ dodal.

Aktualizovali jsme o vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové.

Reklama

Doporučované