Hlavní obsah

Výběr mýta v dubnu klesl téměř o tři čtvrtě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační fotografie.

Reklama

Stát vybral v dubnu na mýtných poplatcích 746,6 milionu korun, což je i přes letošní rozšíření systému meziročně o 19 procent méně.

Článek

Projevila se tak koronavirová krize, intenzita dopravy klesala rovnoměrně na dálnicích i zpoplatněných silnicích první třídy. Informoval o tom dnes správce mýtného systému společnost CzechToll.

V předchozích měsících výběr meziročně rostl, zejména kvůli lednovému rozšíření zpoplatněných silnic o více než 900 kilometrů. Ještě v březnu stát vybral 998 milionů korun, což bylo meziročně o 3,6 procenta více. Nyní se na výši výběru mýtného naplno projevil pokles autobusové i nákladní dopravy.

Někteří dopravci mohou od dubna hradit mýtné poplatky s tříměsíčním odkladem, rozhodla o tom před více než měsícem vláda. Úleva je určena pouze pro ty, kteří platí mýto následně s bankovní zárukou. Do tohoto režimu spadá asi 5500 vozidel.

Společnost CzechToll se dále dohodla na uplatnění vládního opatření s 11 vydavateli tankovacích karet, kteří za dopravce v rámci svých služeb mýto platí. To se týká dalších téměř 200 000 aut. U některých však odklad platí až od května. U čtyř vydavatelů tankovacích karet však odklad plateb možný není. Odklad se nevztahuje také na dopravce, kteří mýto platí dopředu.

Přes pokles intenzity dopravy však i nadále roste počet vozidel registrovaných do mýtného systému. Na přelomu dubna a května překročil počet vydaných palubních jednotek hranici 400 000 kusů. Registrováno bylo dosud více než 465 000 vozidel.

Reklama

Doporučované