Hlavní obsah

Vybírá se nový generál proti covidu. Začalo to ostrou hádkou před Babišem

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš a šéf jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví dostalo tři přihlášky na volné místo hlavního hygienika - také od ženy považované za ministrovu oblíbenkyni. S většinou kolegů je však tato adeptka v ostrém sporu.

Článek

Hledání nového člověka, který se v době epidemie nového typu koronaviru postaví do čela hygienických stanic v Česku, pokročilo do další fáze.

Ministerstvo zdravotnictví dostalo podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové tři přihlášky, jenže jedna z nich byla vyřazena. Mluvčí uvedla, že tento adept či adeptka nesplnil(a) zákonná kritéria.

Podle informací Seznam Zpráv tak ve finále výběru nového hlavního hygienika, před nímž stojí mimo jiné úkol převést dosud poněkud opomíjenou sféru zdravotnictví do doby světové koronavirové pandemie či řídit projekt Chytré karantény, zůstaly dvě ženy.

Jejich jména jsou očekávaná. Jednou z nich by měla být Jarmila Rážová, která je nyní řízením úřadu hlavní hygieničky pověřena (po odvolání Evy Gottvaldové hned zkraje koronavirové epidemie v Česku).

O Jarmile Rážové mluví zdroje Seznam Zpráv, avšak oficiálně se to ověřit nepodařilo, protože ministerstvo odmítlo jména uchazečů o důležitou funkci komentovat a Jarmilu Rážovou se přes veškerou opakovanou snahu nepodařilo v závěru týdne kontaktovat, nezvedala telefon ani neodpověděla na SMS zprávy.

Druhou přihlášenou je jihočeská krajská hygienička Kvetoslava Kotrbová, o které se v souvislosti s touto funkcí mluvilo už v lednu, kdy se poprvé objevily zprávy, že na místě hlavní hygieničky má být změna.

Kvetoslava Kotrbová vede Krajskou hygienickou stanici Jihočeského kraje, její dcera pracuje jako poslanecká asistenka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO). I proto se zřejmě hovoří o tom, že Kvetoslava Kotrbová má k ministrovi blízko a je jeho oblíbenkyní.

Sama jihočeská hygienička na dotaz Seznam Zpráv nepopřela, že se do výběrového řízení přihlásila.

„V tuto chvíli nebudu věc blíže komentovat,“ uvedla Kotrbová na přímou otázku.

Právě ona se však v minulých týdnech dostala do ostrého sporu s většinou ostatních kolegů z krajských hygienických stanic.

Bezprostředním důvodem se stala videokonference, kterou měli hygienici společně s premiérem Andrejem Babišem a kde se podle svědectví několika účastníků chovala Kvetoslava Kotrbová vůči ostatním velmi neloajálně.

Kolegy to zasáhlo tak, že si na to stěžovali na Ministerstvu zdravotnictví. Dopis, kde vysvětlovali důvody svého rozhořčení na kolegyni, podepsalo devět ze 14 šéfů krajských hygien.

Podle signatářů dopisu šlo o to, že během videokonference s premiérem Kvetoslava Kotrbová kritizovala kolegy, že situaci s koronavirem nezvládají - na rozdíl od ní. Mluvila podle svědků třeba o tom, že si neporadili s pendlery, že málo testují anebo že nezvládají nastartování projektu Chytré karantény.

Ve zmíněném dopise státnímu tajemníkovi ministerstva to kolegové Kotrbové formulovali tak, že se jejich kolegyně z jihu Čech uchyluje k „nepravdivým, dehonestujícím a zavádějícím výrokům“. Uvádějí také, že se to děje dlouhodobě.

Hádka byla na videokonferenci podle svědků kvůli tomu taková, že ji musel mírnit premiér.

Kotrbová na rozkol s kolegy reagovala slovy, že s obsahem dopisu nesouhlasí. Ministerstvo už podle svého vyjádření kauzu vyřešilo. Uvedlo však jenom, že „podněty ředitelů vypořádalo“. Jakým způsobem, to už blíže resort nespecifikoval.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová k výběru hlavního hygienika (hygieničky) uvedla, že nyní zasedne výběrová komise a uskuteční se pohovory s uchazeči (uchazečkami).

„Hlavního hygienika jmenuje vláda z úspěšných kandidátů, které doporučí výběrová komise,“ doplnila Štěpanyová formální postup při výběru.

Reklama

Doporučované