Hlavní obsah

Výbor schválil Babišův nový návrh rozpočtu. Premiér ho „opsal“ přes noc

Foto: ČTK, ČTK

Pozměňovací návrh rozpočtu z dílny Andreje Babiše jako jediný uspěl v rozpočtovém výboru.

Reklama

Rozpočtový výbor Sněmovny schválil pozměňovací návrh k rozpočtu, který jako poslanec podal premiér Andrej Babiš. Ten navrhl 105 miliard rozdělit do jednotlivých kapitol na konkrétní účely. Všechny návrhy opozice smetl ze stolu.

Článek

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit vládní návrh, který navyšuje schodek letošního státního rozpočtu až na 500 miliard korun. Schválil přitom jediný pozměňovací návrh, a to premiéra Andreje Babiše, který rozeslal 105 miliard z rezervy do jednotlivých kapitol.

Návrh si prohlasovala vládnoucí koalice, spolu s ní hlasovali i komunisté, kteří budou mít i vlastní požadavky. „S komunisty, nebudu zastírat, nějaká dohoda je, protože podporují náš rozpočet,“ řekla novinářům ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která přišla rozpočet před poslance obhajovat.

Ostatní pozměňovací návrhy neprošly. Podle poslankyně STAN Věry Kovářové, které kolegové zamítli čtveřici pozměňovacích návrhů, jež měly určit rozdělení financí na jednotlivé investiční projekty v regionech, si opoziční návrhy opět přisvojila koalice, tentokrát Babišovým návrhem.

„Překvapila mě ta rychlost, kterou poslanec Babiš svůj návrh předložil. V pondělí jsme měli videohovor a paní ministryně byla schopna vyspecifikovat jen 40 miliard, ale přes noc se stal zázrak a pan poslanec byl schopen jako zázrakem vyspecifikovat některé položky. Krádež za bílého dne je u této vlády normálem. Na druhou stranu jsme rádi, když naše pozměňovací návrhy ukradnou,“ uvedla Kovářová. Opozice si s dalšími návrhy chce počkat do druhého čtení, které je naplánováno na příští úterý.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v druhém čtení už žádný návrh předkládat nebude. „ Já jsem ze staré školy a já nemohu akceptovat porušení toho principu, že v prvním čtení se fixuje bilance státního rozpočtu, tedy schválí se příjmy, výdaje, saldo. A ve druhém čtení už musí být pozměňovací návrhy fiskálně neutrální. Moje hlavní výhrady jsou stále v tom navýšení 200miliardového schodku. Za těch 63 miliard propadu příjmů vláda samozřejmě nemůže, ale navýšení výdajů o 137 miliard, velmi mlhavě specifikované, je předčasné, neodpovědné a nebezpečné,“ uvedl. O snížení schodku se příští týden pokusí Piráti, a to až o 30 miliard korun.

Schillerová zamítla i návrh Věry Kovářové na přesun 5,4 miliardy korun krajům, kterým podle ní stát nechce dostatečně kompenzovat propad v daňových příjmech způsobený pandemií koronaviru. „To, že mi napíšou do důvodové zprávy, že nemohou rozdávat všechno všem, považuji za velmi neprofesionální,“ rozzlobila se Kovářová.

Ministryně Schillerová se za tato slova omluvila. „Ta věta je hloupá. Pan náměstek to už schytal, ta věta tam neměla být, mrzí mě, že tam byla. Tam mělo být napsáno, co těm krajům dáme.“ Pro novináře pak dodala, proč ale návrh Věry Kovářové nepodpoří. „Návrh na kraje nezapomněl, naopak. Krajům se dá 12 miliard na silnice druhých a třetích tříd na léta 2020 a 2021, 2,4 miliardy dostanou na měkké sociální programy, dostaly 1,8 miliardy na ochranné pomůcky, které platil stát, 5,2 miliardy na odměny pracovníků v sociálních službách a 1,2 miliardy na záchranáře,“ vypočítala Schillerová. „Takže kraje určitě dostávají mnohem víc, než kolik ztratily na kompenzačním bonusu.“

Rozpočtový výbor se k projednání novely rozpočtového zákona znovu sejde v pondělí, v úterý pak novelu ve druhém čtení projedná Sněmovna. Kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru jde letos už o třetí navýšení schodku státního rozpočtu, který ministryně Schillerová navrhuje na rekordních 500 miliard korun. Dosavadní rekord držel schodek 192 miliard korun z roku 2009, kdy se česká ekonomika vyrovnávala s dopady světové ekonomické krize z roku 2008.

Reklama

Doporučované