Hlavní obsah

Výbuch ropovodu zabil člověka a ohrožuje dodávky paliva na východě USA

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Výbuch ropovodu v USA. Přerušení jeho provozu může zasáhnout až padesát milionů Američanů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

V pondělí vybuchl ropovod Colonial Pipeline, vedoucí z Texasu na východní pobřeží USA. Přestože zásobuje padesát milionů Američanů, jeho provoz byl zastaven.

Článek

Pondělní výbuch ropovodu Colonial Pipeline ve venkovské oblasti státu Alabama na jihovýchodě USA způsobil dva požáry, zabil jednoho člověka a dalších sedm zranil. Dva z nich přepravily do nemocnice vrtulníky. Dělníci ve chvíli exploze prováděli údržbu ropovodu. Právě jejich práce by mohla být příčinou výbuchu.

Obyvatelé žijící v okruhu pěti kilometrů od místa výbuchu byli evakuováni. Společnost Colonial Pipeline, která ropovod provozuje, dodávky do odvolání zastavila.

V nedávné době je to již druhé přerušení provozu významného ropovodu. V září byly dodávky zastaveny na dvanáct dní kvůli nenadálým únikům jen necelé dva kilometry od místa, kde včera ropovod explodoval. Na trase je patnáct tankovišť, která uchovávají zásoby na čtyřicet pět dní. Při zářijové odstávce se ale obyvatelé amerického jihu potýkali s nedostatkem paliva.

Ropovod vede z texaského Houstonu na jihovýchodní pobřeží USA - končí v přístavu v New Yorku. Přepravuje benzín, domácí topný olej, letecké palivo a další ropné produkty. Na trase bezmála devíti tisíc kilometrů zásobuje již od roku 1964 padesát milionů lidí, mimo jiné z východopobřežních států jako Virginia, Severní a Jižní Karolína a především je hlavní zásobárnou pro osmimilionový New York. Zároveň přivádí palivo do několika letišť.

Reklama

Doporučované