Hlavní obsah

Východ a jih Asie slaví. Začal nový lunární rok ve znamení psa

Začal čínský nový rok ve znamení psa. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nový lunární rok začal o půlnoci ze čtvrtka na pátek. Letos je ve znamení psa, který převezme vládu po kohoutovi.

Článek

Čína i další země jihovýchodní Asie a komunity jejich obvyvatel po celém světě oslavily příchod nového lunárního roku. Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou velmi významné nejen pro Číňany, ale také pro Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce.

V první den nového lunárního roku tradičně manželsé páry obdarovávají děti, svobodné a seniory penězi v červených obálkách. Někteří lidé podobně obdarovávají portýry, číšníky, řidiče a další zaměstnance sektoru služeb. Červená je barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Všichhni si pak navzájem přejí dlouhý a šťastný život.

Rodiny také obvykle navštěvují příbuzné a přátele. Tento den by se rovněž nemělo spěchat. Mohlo by se to totiž odrazit v následujícím roce. Podle tradice by se také lidé měli vyhnout zabíjení zvířat, mohlo by jim to přinést v dalším roce smůlu.

Oslavy doprovází slavnostní průvody, ohňostroje nebo zahajovací rozeznění zvonu v Pekingu.

Šťastný nový lunární rok „přátelům v Číně” popřála i prezidentka Tchaj-wanu, která má s Pekingem napjaté vztahy. A i přestože ji čínská média považují za nebezpečnou separatistku, odpověděla ve stejném tónu.

„Chtěla bych využít této příležitosti a popřát šťastný nový rok přátelům na druhé straně Tchajwanské úžiny a čínským komunitám po celém světě," uvedla ve videovzkazu jinak protičínsky orientovaná prezidentka Cchaj Jing-wen.

„Chce-li Cchaj Jing-wen svátky jara opravdu využít k projevu dobré vůle, samozřejmě to vítáme,” napsal na svém webu čínský státní deník Global Times, který jindy tchajwanskou prezidentku nazývá „provinční guvernérkou”.

Reklama

Související témata:

Doporučované