Hlavní obsah

Východolibyjská armáda táhne na Tripolis. Převzala kontrolu nad městem nedaleko metropole

Mezinárodně uznávaný kabinet vyhlásil bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil.

Reklama

Vítězné tažení na Tripolis vyhlásil generál Chalífa Haftar, vůdce samozvané Libyjské národní armády, která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země. Od Tripolisu se oddělila před osmi lety a funguje odděleně ve východolibyjském Benghází.

Článek

Haftar se rozhodl k přesunu svých lidí v době, kdy se připravuje národní konference. Ta má začít za necelých deset dní a má se na ní dohodnout termín parlamentních i prezidentských voleb.

Libyjská národní armáda už převzala kontrolu nad městem Gharján, které leží 50 kilometrů jižně od metropole. Vojáci se pokusili zmocnit i kontrolního stanoviště, které je od Tripolisu vzdálené ani ne 30 kilometrů. Ale neuspěli, vojáci věrní mezinárodně uznávané vládě je z místa vyhnali.

Mezinárodně uznávaný kabinet vyhlásil bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil. A to už poté, co před nedávnem Haftar oznámil, že chce zemi osvobodit od terorismu a že jeho žádoucím cílem je Tripolis.

Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese ale ve vnitrolibyjském sporu neexistuje vojenské řešení – tím by měl být dialog. V případě tažení na Tripolis nestojí za generálem Haftarem ani Rusko. To přitom východolibyjskou stranu sporu obvykle podporuje.

„Situaci v Libyi bedlivě sledujeme,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinářům. „Určitě se domníváme, že nejdůležitější je, aby operace nevedly ke krveprolití. Situace by měla být vyřešena mírově,“ doplnil.

Haftar údajně doufá, že se k němu připojí města jako Tarhún, který leží zhruba 60 kilometrů východně od Tripolisu, nebo Baní Valíd, jež leží dál na východě a v němž je letiště.

Reklama

Doporučované