Hlavní obsah

Vydání exsenátora Nováka do Česka se odkládá, Němci chtějí více důkazů

Bývalý senátor Novák zůstane minimálně do července v německém vězení.

 

Reklama

Čeští žalobci přitom bývalého senátora ODS před několika dny obvinili a zajistili mu také jeho majetek, který v Česku má.

Článek

Německý soud odložil o několik měsíců rozhodnutí o vydání bývalého senátora ODS Alexandra Nováka do Čech.

Vrchnímu zemskému soudu ve Frankfurtu nestačí důkazy o trestné činnosti, které jim zaslali čeští vyšetřovatelé. Nováka chtějí policisté dostat do Čech, protože je hlavním aktérem v rozsáhlé kauze manipulací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech. Jenže na to si budou muset několik měsíců počkat.

„Rozhodnutím vrchního zemského soudu ze 17. 5. byly české úřady požádány o další údaje potřebné pro rozhodnutí. Teprve po obdržení těchto informací může být rozhodnuto o přípustnosti vydání,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí frankfurtského soudu Gundula Fehnsová-Böerová.

Soud se k případu vrátí nejdříve na začátku července. „Vzhledem k tomu, že po obdržení požadovaných dokumentů od českých úřadů budou muset být tyto přeloženy a dány k vyjádření zúčastněným, dá se předpokládat, že nové informace o průběhu procesu budou k dispozici začátkem července," doplnila Fehnsová-Böerová.

Dodala, že Novák přesto dál zůstane ve vydávací vazbě. Tuzemští vyšetřovatelé přitom bývalého senátora ODS před několika dny obvinili a zajistili mu také jeho majetek, který v Česku má.

Výčet majetku, na němž je teď policejní plomba, zabírá několik stran. Kromě luk a polí se jedná také o dva hotely v Chomutově nebo zahradu kolem rodinného domu. Na ten samotný vyšetřovatelé nedosáhli, protože je napsaný na Novákovu manželku Evu.

Kromě pozemků nechali vyšetřovatelé bývalému senátorovi ODS zmrazit i šest jeho osobních bankovních účtů. A chtějí z nich získat jeho úspory ve výši až 15 milionů korun.

Reklama

Doporučované