Hlavní obsah

Vydírali mě, tvrdí hlavní aktér korupční kauzy Stoka

Foto: Tomáš Svoboda

Bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula po půldruhém roce mlčení vypovídal před soudem.

Reklama

aktualizováno •

U Krajského soudu v Brně začalo rozkrývání korupční kauzy Stoka. Bývalí vlivní politici ANO podle obžaloby ovlivnili zakázky za půl miliardy korun.

Článek

Hlavní aktér kauzy Stoka Jiří Švachula (dříve ANO) přerušil půldruhého roku mlčení a před Krajským soudem v Brně poprvé promluvil o své roli v korupčním případu. Jakoukoli vinu popřel. Bývalý místostarosta městské části Brno-střed podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, která manipulovala s veřejnými zakázkami v hodnotě půl miliardy korun. Mezi obžalovanými je 11 lidí a dvě stavební firmy. Za úplatkářské trestné činy jim hrozí až 16 let vězení.

Švachula, který jako jediný sedí už 18 měsíců ve vazbě, před soudem vypovídal téměř tři čtvrtě hodiny. Popřel, že by se jakkoli podílel na vzniku i činnosti korupční pavučiny, která měla ovlivňovat opravy velkých bytových domů či drobné řemeslné práce. „Není pravda, že jsem založil organizovanou zločineckou skupinu a že jsem byl od začátku vedoucím článkem, a není ani pravda, že zločinecká skupina fungovala, a to s cílem soustavného ovlivňování veřejných zakázek,“ uvedl před soudem.

Popřel také výpověď klíčového svědka Samana El-Talabaniho. Podnikatel iráckého původu získal status spolupracujícího obviněného. Žije na Slovensku a prostřednictvím svého právního zástupce se kvůli koronavirovým opatřením od soudu omluvil.

Švachula potvrdil, že se s El-Talabanim znali z diskoték a dalších kulturních akcí už od poloviny osmdesátých let. Hned na podzim 2014 po Švachulově zvolení místostarostou na Brně-středu se prý sešli. „Požádal mě o schůzku a nabídl mi zisk informací i různé lobbistické akce pro hnutí ANO. Neustále mě žádal o kontakty, které řešily zakázky. Komunikoval jsem jen s ním a nevěděl jsem o dalších lidech, kteří měli být do skupiny zapojeni,“ popsal Švachula.

U soudu také sdělil, že od podnikatele převzal milion korun. „Nebylo to ale vázané na žádnou konkrétní zakázku nebo činnost. Byl to příslib do budoucna,“ tvrdil Švachula. Později prý zjistil, že El-Talabani vystupuje na různých místech jeho jménem. „Dával jsem všem najevo, že s tím nemám nic společného. Později na mě začal vyvíjet nátlak a nevybíravým způsobem mi vyhrožoval. Tvrdil, že se může stát něco mému synovi,“ vypověděl hlavní aktér Stoky.

Švachula tak prý začal „hrát jeho hru“. „Od konce roku 2015 jsem tušil, že se se zakázkami děje něco nekalého, ale z obav z El-Talabaniho jsem v tom nic nedělal,“ pokračoval Švachula. Na doplňující informace soudkyně a dalších aktérů odmítl odpovědět.

Ve své výpovědi se také podrobně vyjadřoval k desítkám stavebních zakázek, které měl podle státního zástupce ovlivnit. Některé podle jeho verze byly připravené dřívějším vedením radnice, jiné prý ovlivnily změny projektů. „Postupoval jsem podle platných směrnic o zadávání veřejných zakázek,“ doplnil Švachula. Nicméně potvrdil, že El-Talabanimu předal seznamy firem, s nimiž městská část dříve na opravách spolupracovala.

V odpolední části procesu došlo na výpověď podnikatele Pavla Ovčarčina. Vinu doznal a usiluje o status spolupracujícího obviněného. V takovém případě by odešel s nižším trestem. V organizované skupině působil jako „pošťák“, jak sám přitakal na otázku jednoho z obhájců. El-Talabani po něm podle obžaloby chtěl, aby mu sehnal soupis „spolehlivých“ stavebních firem, které se zapojí do „cinknutého“ systému zakázek.

Ovčarčin před soudem řekl, že takový seznam skutečně získal prostřednictvím svého známého z hokeje Lubomíra Smolky. Majitel firmy Kros-stav, stejně jako jeho stavební společnost, figurují mezi obžalovanými. Ovčarčin potom předával neveřejné informace o zakázkách od El-Talabaniho Smolkovi. Skupina si podle Ovčarčina brala „provize“ osm až deset procent od firem, které zakázky skutečně získaly. „Já si bral procento až jeden a půl procenta. Přesné částky si nepamatuju. Nikde jsem si to nezaznamenával,“ řekl Ovčarčin. Zbylé peníze z úplatků měl inkasovat El-Talabani. Ovčarčinovi prý řekl, že pět procent z celkové částky zakázky bez DPH jde tehdejšímu místostarostovi Švachulovi.

Podnikatel popřel, že se zapojil do téměř třicítky zakázek, které jsou uvedené v obžalobě. „Podílel jsem se asi na osmi z nich. Na provizích jsem získal asi 1,6 milionu korun,“ uvedl. Zároveň řekl, že mu s některými zakázkami pomáhal dlouholetý politik ODS Jiří Hos. Také on měl podle něj získat provize ve výši jednoho procenta z celkové částky. Podnikatel ale popřel, že by městské části vznikla škoda. „Z nějakého mně neznámého důvodu byla vždy zakázka vysoutěžena asi 10-15 procent pod vypsanou cenou,“ dodal.

Přísná opatření proti koronaviru

Soud v kauze Stoka začal s přísnými koronavirovými opatřeními. Do soudní síně se kvůli rozestupům dostalo jen 19 lidí z řad novinářů a veřejnosti. Naopak obvinění a další lidé z justice roušky mít nemusejí. Proces po krátké pauze zaviněné problémy se záznamovým zařízením začal přednesem obžaloby. Státnímu zástupci Radku Mezlíkovi to zabralo přibližně hodinu. Podrobně rozebral, jak systém ovlivňování zakázek fungoval. Členové skupiny si podle něj rozdělovali 10–15 procent z celkové částky. „Hlavními důkazy jsou výpovědi čtyř spolupracujících obviněných. Pátý trestnou činnost doznává. Podařilo se zajistit značné množství důkazů v podobě nahrávek rozhovorů obviněných, ve kterých systém popisovali,“ uvedl Mezlík.

O náhradu škody ve výši 49 milionů korun se přihlásila městská část Brno-střed a na poslední chvíli také městské společnosti Teplárny Brno, Technické sítě Brno a Sako Brno. Jejich zmocněnec Zdeněk Odehnal žádá náhradu škody přes 18 milionů korun.

Role městských firem v případu je zatím velká neznámá. Obvinění totiž v nahrávkách mluví o penězích získaných z těchto společností, nicméně není jasné, kdo z představenstev, často obsazených politiky, jim pomáhal. V představenstvu Tepláren Brno tehdy seděl také syn dvojky hnutí ANO Jiří Faltýnek. Policie jej však neobvinila. „Ohledně městských společností vznikla zajímavá právní otázka. Když jsem psal obžalobu, rozšířil jsem tam část o městských společnostech. Teoreticky jsou ve sporu obviněné i poškozené, a tak se o náhradu mohou přihlásit,“ sdělil Mezlík.

O zapojení městských společností do procesu se rozhodlo teprve minulý týden. „Z uvedených zakázek mělo být nejméně 10 procent na úplatky. Právě v této výši jsme náš nárok vypočetli a uplatnili. Vycházeli jsme z argumentace státního zástupce,“ uvedl Odehnal. Městské společnosti podle něj doposud jako poškozené neoslovil. „Víme o tom od pátku, kdy jsme se dozvěděli fragmenty obžaloby,“ doplnil Odehnal.

Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin (dříve ANO). Výše úplatků podle státního zastupitelství dosáhla až 47 milionů korun.

Projednávání bude pokračovat dalšími výpověďmi odpoledne a také v úterý i ve středu.

Reklama

Doporučované