Hlavní obsah

Expolitik ANO Švachula zůstane v kauze úplatků za 47 milionů ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula je ve vazbě už od loňského března.

Reklama

Krajský soud v Brně nepustil na svobodu brněnského politika a podnikatele Jiřího Švachulu. Ve vazbě přitom sedí už třináct měsíců.

Článek

Hlavní postava korupční kauzy na radnici Brna-střed, bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula, zůstane ve vazbě.

Za mřížemi je již třináctý měsíc a brněnský krajský soud v pátek rozhodl o tom, že se na svobodu ještě nedostane.

„Byl ponechán ve vazbě a jeho žádost o propuštění byla zamítnuta,“ uvedl pro Seznam Zprávy státní zástupce Radek Mezlík, který Švachulův případ dozoruje.

Mezlík před měsícem podal v této kauze obžalobu. Týká se vedle Švachuly dalších deseti lidí a dvou firem. Právě kvůli podání obžaloby musel Krajský soud v Brně o vazbě do jednoho měsíce rozhodnout, nyní by měl v této kauze nařídit hlavní líčení.

Aktéři případu čelí obžalobě, protože se podíleli na ovlivnění veřejných zakázek radnice Brna-střed. Celkově si za to podle žalobce rozdělili úplatky ve výši 47 milionů korun.

Na samém vrcholu skupiny byl podle policie vlivný brněnský politik za ANO a radní Brna-střed Jiří Švachula, který měl úplatky podle závěru policistů také inkasovat.

Právě Švachula je od loňského 7. března zadržen. Následně skončil ve vazbě, kde je dodnes.

Detektivové během vyšetřování jako důkazy o trestné činnosti získali svědectví zástupců některých stavebních firem i spoluobviněných. Zadokumentovány mají rovněž schůzky, na kterých mělo dojít k předání peněz.

Jedním z těch, kdo policii popsal detaily trestné činnosti, byl i bývalý úředník na radnici Brna-střed Petr Kosmák. Při výslechu řekl, že vybírali provize ve výši patnácti procent z veřejných zakázek.

Jeho svědectví je důležité, protože on byl tím, komu zástupci stavebních firem nebo živnostníci peníze předávali. Kosmák si přebíral provize nejčastěji v autě, ale třeba i na WC.

Předraženo – jak také uvedl policistům Kosmák – bylo pak asi osmdesát procent zakázek, které mělo jeho oddělení na starosti. Na úplatky šlo každý měsíc až půl milionu korun.

Reklama

Doporučované