Hlavní obsah

Vyhozeného Forejta nahradil Sklenář. Na Hrad se vrací z CEFC

Dlouholetý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář se vrátil na Pražský hrad. Dneska byl do funkce pověřen a nahradil tak Jindřicha Forejta, který v úterý odešel. Sklenář patřil mezi nabízejícími se nástupci Forejta mezi favority.

Reklama

Článek

Nového šéfa hradního protokolu s návrhem na post oslovil kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který to prodiskutoval s prezidentem Milošem Zemanem. Sklenář, který si dle svých slov prezidenta velmi váží, na nabídku kývl.

Už se vyjádřil i k tomu, co v rámci své funkce plánuje. Jeho cílem je stabilizovat odbor hradního protokolu. Uvedl, že chce svým kolegům dodat určitou jistotu a že žádné personální změny nechystá. Podle něj protokol funguje dobře. „Prezident musí mít stoprocentní a perfektní servis, na který byl zvyklý. Moje jediná úloha je, aby ten servis byl minimálně stejný a v ideálním případě ještě lepší," řekl Sklenář. Dodal, že působení ve funkci vidí v řádech měsíců.

Sklenář už na Pražském hradě na odboru protokolu pracoval v době prezidentství Václava Havla. Odešel v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Zpět se vrátil v roce 2014, podle médií proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně v oblasti protokolu řadu sporů.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky CEFC. Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. O uvolnění z funkce sekčního ředitele zahraničních věcí a protokolu CEFC Group (Europe) Company Sklenář požádal v uplynulých dnech, CEFC mu vyhověla.

Forejt svůj odchod oznámil v úterý, zdůvodnil ho zdravotními a osobními důvody.

Podívejte se, co je náplní práce šéfa hradního protokolu.

Václav Dolejší o Jindřichu Forejtovi

Reklama

Související témata:

Doporučované