Hlavní obsah

Výhrady proti lex Babiš sepsala Zemanovi poslankyně ČSSD

Marie Benešová radila prezidentovi s vetem zákona o střetu zájmů.

 

Reklama

Prezident zákon vetoval, ale Sněmovna se ho v úterý chystá přehlasovat. Hlavní silou jsou v tom právě sociální demokraté.

Článek

I když jsou sociální demokraté od počátku hlavní politickou silou, která prosazuje novelu zákona o střetu zájmů známou pod názvem lex Babiš, není mezi postoji jejich poslanců úplná jednota.

Jak zjistil Seznam, část podkladů, na jejichž základě vetoval novelu prezident Miloš Zeman, sepsala pro Hrad právě poslankyně za ČSSD Marie Benešová.

„Já jsem dělala k této věci analýzu pro pana prezidenta," řekla Seznamu poslankyně. A na otázku, jak se tento týden zachová, až bude Sněmovna prezidentovo veto přehlasovávat, odpověděla jasně: „Nepopřu vlastní analýzu."

Odejde prý ze sálu a hlasování se vyhne. Gesto je to spíše symbolické - pro zákon se minule vyslovila pohodlná většina 125 poslanců.

Benešová patří do okruhu poradců prezidenta Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že několik z nich Zemanovi svá stanoviska k lex Babiš zaslalo.

Bývalá ministryně spravedlnosti podle svých slov na možné problémy se zákonem upozorňovala delší dobu i v ČSSD. „Především na to, že tam může být problém s ústavností,“ dodala Benešová.

Andrej Babiš už oznámil, co udělá s Agrofertem, až lex Babiš projde:

Na konci listopadu přitom Marie Benešová pro zákon o střetu zájmů hlasovala. „To je úplně jiné hlasování,“ tvrdí poslankyně. Ruku zvedla pro zákon jako celek - nikoli pro sporné paragrafy, které se týkají vlastnictví firem a médií.

A navíc prý jen proto, že sama k zákonu přidala pozměňovací návrh, na jehož přijetí jí záleželo, přiznávání majetku i pro soudce a státní zástupce. Když jde o přehlasování prezidentova veta, je to prý něco úplně jiného.

Vedle Benešové má pochybnosti i další poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Čekám o tom diskusi na klubu. Je potřeba hledat nějaké východisko. Pan prezident si jistě ty připomínky nevycucal z prstu a měli bychom se jimi zabývat,“ řekl Seznamu.

Klíčový zákon

Pro ČSSD jde přitom o skutečně důležitý zákon.

Jednak totiž přináší přísnější pravidla pro úředníky a politiky, které ČSSD slíbila voličům v kampani, a pak jde také o politický souboj se šéfem konkurenčního hnutí ANO Andrejem Babišem.

Ten by se v případě platnosti zákona musel zbavit médií i celého holdingu Agrofert, pokud by pro něj i nadále chtěl veřejné dotace a zakázky.

K faktu, že vlastní poslankyně Marie Benešová přichystala Hradu část argumentační munice proti důležitému zákonu, se kolegové v ČSSD příliš vyjadřovat nechtějí. Mimo záznam ale přiznávají, že právě u Zemanovy blízké političky je taková věc příliš nepřekvapuje.

Na otázku, zda budou poslanci s Benešovou její analýzu nějak řešit, odpověděl šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák pouze: „Nechal bych to na jednání poslaneckého klubu." Ten se sejde v úterý před jednáním Sněmovny.

Reklama

Doporučované