Hlavní obsah

Vyhrajete 10 tisíc korun, daň zaplatíte ve výši 16,5 tisíce. Absolutní stupidita, říká šéf největší sázkové kanceláře

Reakce šéfa Tipsportu Petra KnybelaVideo: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová 15% daň z výhry nad 100 tisíc korun, kterou v daňovém balíčku už schválila vláda, v mnohém zaskočila české sázkové kanceláře. Jednak tím, že zdanění výherců bylo přijato narychlo a bez diskuse. A také tím, jak má fungovat.

Článek

Stát hodlá danit výhru v loterii nad sto tisíc korun 15 procenty, které zaplatí výherce z celkové částky. Týkalo by se to jak výherce v loteriích, jako je sportka, tak i u kurzových sázek, kasinových her nebo třeba pokeru.

Informace vyplývá z minulý týden schváleného tzv. sazbového balíčku. „Součástí balíčku je také zrušení osvobození výher z hazardních her převyšujících 100 000 Kč. Tento návrh doplňuje úpravu navrženou v zákoně o dani z hazardních her a směřuje k omezení poptávky po hazardních hrách ze strany hráčů. Výhry z tuzemska budou podléhat srážkové dani ve výši 15 %,“ uvádí se v tiskové zprávě ministerstva financí.

Sázkové kanceláře a další provozovatelé hazardních her následně na základě komunikace s ministerstvem financí uvádějí, že se má jednat o zdanění hrubých výher. Tedy výher, ze kterých není odečten vklad.

Protože každá z hazardních her funguje na trochu jiném principu, zasáhne je potenciální zdanění (které musí ještě schválit parlament a podepsat prezident) jinak. Hodně na poplach bijí třeba provozovatelé kurzových sázek, tedy v prvé řadě Tipsport a Fortuna. V kurzových sázkách totiž může nastat poměrně bizarní situace.

Pokud někdo vsadí 100 tisíc korun na sázkovou událost s kurzem 1,1 : 1 (tedy tzv. tutovku) a vyhraje, tak mu náleží celková výhra 110 tisíc korun. Čistá výhra z toho (tedy „zisk“ po odečtení vkladu) činí 10 tisíc korun. Ovšem výherce by musel zdanit celou částku 110 tisíc korun 15 procenty. To znamená, že by musel odvést 16,5 tisíce korun. A tak by pro něj v celkovém součtu „výhra“ znamenala prohru 6,5 tisíce korun.

„V tom nikdo nemůže vidět ekonomické racio. To je absolutní stupidita,“ říká šéf Tipsportu Petr Knybel.

Samozřejmě se nabízí hned způsob, jak to obejít. Rozdělit sázku na dva tikety po 50 tisících korun, a tím se dani vyhnout. Zástupci sázkového byznysu se ale obávají, že kvůli tomu trh legálních sázek zároveň poklesne.

„Je zřejmé, že část hráčů bude hledat provozovatele, u kterého se mu výhra danit nebude. Jinými slovy: budou vyhledávat nelegální provozovatele, čímž přijde stát o peníze na daních,“ říká Jan Řehola, ředitel sdružení provozovatelů loterijních her s názvem Institut pro regulaci hazardních her.

Kromě toho provozovatelé živých her tvrdí, že zdanění bude nutit hráče hrát riskantněji, aby si vydělal i na daň.

Další výtkou zástupců hazardních firem je způsob, jakým vláda návrh schválila. Zejména jak byl návrh nečekaně schválen. „Návrh zákona pravděpodobně vůbec neexistuje, teprve se tvoří. Je otázka, jestli členové vlády věděli, o jakém návrhu jednají, jak tento návrh zní. Byl přijat bez připomínkového řízení, nemohly se k němu vyjádřit ani některé odbory na ministerstvu financí, ani nikdo z vnějšku,“ říká Řehola.

K zákonu podle něj není vypracovaná RIA, důvodová zpráva ani žádná jiná analýza dopadů.

Podle vyjádření ministryně Aleny Schillerové (ANO) by měla nová daň přinést do rozpočtu 3,6 miliardy korun ročně. To ale sázkové kanceláře rozporují. Podle nich by to znamenalo, že by každá desátá výhra byla nad sto tisíc korun, což tak ani zdaleka není. I kdyby podle zástupce hazardních společností hráči nijak nezměnili své chování, přineslo by to maximálně miliardu.

Reklama

Doporučované