Hlavní obsah

Vyjednávání o nové německé vládě dosáhlo průlomu, pokračování koalice CDU a SPD je tak zase o krok blíž

Vyjednávání o nové německé vládě dosáhlo průlomuVideo: AP

 

Reklama

Po dlouhém vyjednávání se strany dosavadní koalice CDU a SPD dohodly na kompromisech v uprchlické a daňové politice. I tak však nová vláda pravděpodobně nevznikne dřív než v březnu. Už teď se jedná o nejdelší sestavování vlády po volbách.

Článek

Vyjednavači konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) dosáhli podle německých médií po celonočním jednání průlomu v rozhovorech o nové německé vládě. Pokračování dosavadní velké koalice se tak zase o krok přiblížilo. Ne všichni vyjednavači SPD byli sice podle televize Phoenix spokojeni se všemi body dohody, nakonec ji ale podpořili.

O tom, že to bude těžký den, už ve čtvrtek ráno při příchodu na jednání hovořila kancléřka Angela Merkelová (CDU). Ani ona ale zřejmě nepočítala s tím, že maratonské vyjednávání potrvá celých dalších 24 hodin. Rozhovory, které měly původně skončit už ve čtvrtek večer, zkomplikovaly zejména spory v uprchlické a daňové politice.

Nakonec se strany podle německých médií dohodly na tom, že se nezvýší daně pro bohaté, jak požadovala SPD. V oblasti migrační politiky kompromis počítá s tím, že bude i nadále omezeno slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka. Měsíčně by jejich příbuzných nemělo přicházet víc než tisíc. Celkový počet příchozích běženců by ročně neměl překročit 220 tisíc. To vyplývá z 28stránkového dokumentu vyjednavačů.

V Německu zřejmě sáhnou po kompromisu v otázce slučování uprchlických rodin

Kompromis, kterého dosáhli předsedové stran a jejich poslaneckých klubů, dnes ještě museli schválit ostatní vyjednavači. Trojice předsedů - Angela Merkelová, Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) - nyní svým stranám doporučí zahájení vlastních koaličních rozhovorů.

Nejvíce skeptičtí k pokračování velké koalice jsou zatím sociální demokraté. Jejich šéf Schulz proto na příští týden chystá cesty po regionech, kde chce spolustraníky přesvědčovat o tom, aby na sjezdu 21. ledna hlasovali pro zahájení koaličních rozhovorů.

I když budou sociální demokraté nakonec pro, nepočítají ani optimisté s tím, že by nová vláda vznikla dříve než v březnu. Už nyní přitom politici překonali všechny rekordy. Sestavit po volbách vládu ještě ve spolkové republice nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Reklama

Doporučované