Hlavní obsah

Výjimečný hokejista Augustin Bubník zemřel, nezlomily ho ani uranové doly

Augustin Bubník vstoupil do hokejové síně slávy nejen v Česku, ale i ve Finsku.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Bubník byl členem zlaté generace, kterou komunisté zničili. Ve vykonstruovaném procesu 11 hráčů reprezentace odsoudili za vlastizradu.

Článek

Bývalý vynikající hokejový útočník Augustin Bubník v úterý dopoledne po dlouhé nemoci zemřel. Bylo mu 88 let. V tehdejší Československé lize slavil čtyři tituly za LTC Praha a pátý v dresu pražského armádního klubu ATK. Ve 176 prvoligových zápasech nastřílel 76 branek.

Nejslavnější trofej ale Bubník získal v roce 1949. Československo si tehdy z mistrovství světa ve Stockholmu přivezlo zlatou medaili a Bubník navíc jedním gólem přispěl k vůbec prvnímu vítězství Československa nad neporazitelnou Kanadou. Češi zápas ovládli výsledkem 3:2.

Reprezentanti se dočkali v Praze bouřlivého přivítání, a to včetně vládní delegace v čele s tehdejším předsedou vlády Antonínem Zápotockým.

Z uranových dolů zpět do ligy

Stejní politici ale stáli o rok později za vykonstruovaným procesem s Bubníkem a jeho deseti spoluhráči z reprezentace. Státní bezpečnost hráče zatkla v restauraci U Herclíků a soud je poslal za vlastizradu do uranových dolů. Bubník dostal druhý nejvyšší trest - 14 let. V roce 1955 sice hráči dostali milost, ale do reprezentace se už vrátit nemohli. Bubník do ligy naskočil znovu v roce 1956, ale o šest let později jeho kariéru předčasně ukončilo těžké zranění páteře.

Už bývalý útočník se tak pustil na trenérskou dráhu a výrazně se zapsal do reprezentační historie, především však finské. Bubník začínal v Litvínově, v roce 1966 ale převzal finské národní mužstvo, které v té době nepatřilo ke světové špičce. Stal se tak vůbec prvním Čechem, který trénoval cizí národní tým. Pod taktovkou českého reprezentanta Finové pronikli mezi světovou elitu a vůbec poprvé také o rok později porazili Československo, což Bubníkovi mnozí fanoušci po návratu domů zazlívali.

Bubník v roce 2003 vstoupil do finské hokejové síně slávy a o pět let později, při jejím založení, i do české.

Reklama

Související témata:
Gustav Bubník

Doporučované