Hlavní obsah

Výjimečný úspěch českého divadla vyprovokoval prezident Zeman. Obyčejní lidé jedou do Avignonu

S Janou Svobodovou a Ondřejem Hrabem o vzniku představení Obyčejní lidé v divadle Archa.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Pražské divadlo Archa slaví nejen dvacet pět let své existence, ale také úspěch na mezinárodní divadelní scéně. Představení Obyčejní lidé, na kterém spolupracovalo také čínské Living Dance Studio, se dostalo do hlavního programu přehlídky ve francouzském Avignonu. To se českému divadlu podařilo poprvé po dvou dekádách.

Článek

Inscenace Obyčejní lidé prolíná několik českých a čínských lidských příběhů na pozadí velkých dějin. Vznikala tzv. dokumentárním způsobem, kdy režisérské duo Jana Svobodová a Wen Hui nemělo dopředu daný koncept ani přesný scénář, na scéně vznikaly jednotlivé obrazy, které potom tvůrkyně dávaly dohromady.

„Začalo to návštěvou Miloše Zemana v Číně, kdy prohlásil, že se do Číny jede učit lidským právům. Položili jsme si otázky, za koho vlastně mluví? Za nás? Za obyčejné lidi?“ přibližuje vznik inscenace Jana Svobodová.

Představení spojuje tanec, hudbu, videoart a světelný design. „Příprava takového představení trvá více než dva roky,“ vysvětluje Ondřej Hrab, ředitel divadla Archa a dramaturg inscenace. Popisuje také spolupráci s čínskými umělci: „Oni musí být stále ve střehu, všechno, co řeknou, může být použito proti nim. My již tuto autocenzuru nemáme, ale máme s ní zkušenost.“

Avignonská přehlídka se koná v červenci a Obyčejní lidé se tam představí v sedmi reprízách. Českým divákům se představení připomene v divadle Archa v listopadu. Ukázku sledujte už teď ve videu výše.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Anebo si jej můžete ze záznamu pustit v archivu.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované