Hlavní obsah

Výpadky z příjmů města řeší úvěrem. Frýdek-Místek si půjčí 200 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Frýdek-Místek si vezme úvěr ve výši 200 milionů korun. Získá ho od ČSOB, která nabídla městu nejvýhodnější podmínky s fixní úrokovou sazbou 0,75 procenta. S pomocí úvěru chce město financovat připravené investice.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru město odhaduje výpadek daňových příjmů na 200 milionů korun. „Potřebujeme přitom peníze na zajištění financování některých investičních akcí, které již běží, ale také těch, které chceme realizovat v příštím roce a následujících letech,“ uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Město by peníze mohlo využít například na dobudování kanalizace v městských částech Chlebovice, Skalice a Zelinkovice, rozšíření centrálního hřbitova nebo rekonstrukci knihovny, které již byly zahájeny a jejich dokončení je naplánováno v následujících letech. Chystá ale i další projekty, jako jsou úpravy v některých věžových domech, revitalizaci tří lokalit na sídlišti Riviera nebo stavební úpravy domu v Těšínské ulici, kde by v budoucnu mělo sídlit přestupkové oddělení a městská policie. Úvěr bude moci čerpat do konce roku 2024, splatit ho pak musí do konce roku 2030.

Podobně jako Frýdek-Místek postupují i některá další města, ostravští zastupitelé například ve středu schválili přijetí úvěru ve výši 1,8 miliardy korun. Podpořili i záměr přijetí úvěru dvou ostravských městských obvodů. Města využívají aktuálních výhodných podmínek, které jim banky nabízí. Předpokládají, že se jim s pomocí úvěrů podaří rozhýbat ekonomiku ovlivněnou pandemií covidu-19 a zachovat naplánované investiční akce. O úvěru uvažuje například i Moravskoslezský kraj, který v červnu oslovil banky a požádal je o předložení nezávazných nabídek na dlouhodobý investiční úvěr v rozsahu dvou až čtyř miliard. Rozhodovat by o něm mělo ale až nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb.

Reklama

Doporučované