Hlavní obsah

Výrobce baterií do Tesly sází na Evropu. Chce otevřít továrnu v Norsku

Foto: pixabay.com

Výrobce baterií do elektromobilů Tesla Panasonic chce otevřít továrnu v Norsku.

Reklama

Panasonic nedávno rozjel výrobu baterií do elektromobilů Tesla v USA. Nyní chce rozšířit portfolio zákazníků i o evropské automobilky. Proto se chystá otevřít továrnu na baterie v Norsku.

Článek

Japonská společnost Panasonic vyrábějící elektroniku má v plánu založit v Norsku továrnu na baterie. Poté, co začala vyrábět baterie pro Teslu, chce získat více takových zakázek i od evropských výrobců elektromobilů.

Podle serveru Financial Times Panasonic plánuje podnikat ve spolupráci s norskou energetickou společností Equinor a výrobcem hliníku Norsk Hydro v oblasti výroby lithium-iontových baterií. Tyto tři firmy ve společném prohlášení uvedly, že jejich iniciativa bude založena na „přední technologii společnosti Panasonic a bude zaměřena na evropský trh s elektrickými vozidly“.

Jejich potenciálními zákazníky by měli být právě výrobci automobilů. Poptávka po bateriích se pravděpodobně rychle zvýší, protože už nyní dochází k nárůstu zájmu o elektromobily. Jejich podíl na evropském trhu se podle předpokladů v příštím roce zvýší na 15 procent.

„Očekáváme, že výroba baterií rychle poroste kvůli řešení světové výzvy, kterou je změna klimatu,“ uvedl Arvid Moss, vedoucí oddělení energetiky a rozvoje společnosti Norsk Hydro.

Panasonic nevybral Norsko náhodou. Severská země zatím spoléhá na ropu a zemní plyn, ale v oblasti elektromobility si stanovila poměrně ambiciózní cíl. Chce se do roku 2025 stát prvním státem na světě, který ukončí prodej automobilů na fosilní paliva. Už nyní tvoří elektrická vozidla přibližně 60 procent měsíčního prodeje aut v Norsku.

Navzdory tomu, že společnost vyrábí baterie v největší továrně světa v Nevadě, a to ještě pro atraktivního zákazníka, jako je Tesla, v Evropě má Panasonic jen malý dosah. Nová továrna by to měla změnit. Mluvčí Panasonicu uvedl, že by výrobna v Norsku mohla dodávat válcové baterie třeba do závodu na výrobu elektromobilů Tesla v Německu.

Trojice, která spolupracuje na budování nové výrobny baterií, se již obrací na potenciální zákazníky v Evropě a také na příslušné orgány v Norsku a dalších zemích. Do poloviny roku 2021 plánuje předložit podrobnosti o svém projektu.

Japonský výrobce elektroniky také chce rozšířit svůj stávající závod na výrobu baterií v Nevadě o další výrobní linku. Právě tam se vyrábějí bateriové články pro elektromobily Tesla Model X a Tesla Model Y.

Reklama

Doporučované