Hlavní obsah

Výrobce čipů Nvidia koupí za 40 miliard dolarů společnost ARM Holdings

Reklama

Americká Nvidia kupuje britského výrobce čipů ARM Holdings. Jde o největší obchod v oblasti technologií na světě.

Článek

Americký výrobce grafických čipů Nvidia podle agentury Reuters oznámil, že od japonské skupiny SoftBank koupí za 40 miliard dolarů britskou společnost ARM Holdings. Jde o jednu z největších transakcí v technologickém sektoru na světě.

Společnost Nvidia je známá především výrobou čipů užívaných v grafických kartách, které jsou důležité například pro videohry. Firma ARM navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Zpráva o prodeji technologického „rodinného stříbra“ vyvolala v Británii velkou diskusi. Zvláště poté, co spoluzakladatel ARM Holdings Hermann Hauser označil prodej za „absolutní katastrofu“, protože hrozí propouštění a ztráta prestiže nejen v sídle firmy v Cambridgi.

Jensen Huang, šéf společnosti Nvidia, věří, že díky dohodě vznikne nejlepší počítačová firma pro éru umělé inteligence. A také slíbil, že vedení firmy zůstane na místě. List The Guardian však upozorňuje, že sliby se těžko vynucují, pokud nejsou na papíře.

Reklama

Doporučované