Hlavní obsah

Výrobce kuchyňských prkének UBRD získal ocenění iF Design Award

Zakladatelé firmy Vojtěch Hrach a Jiří Krůta

Reklama

Mladá česká firma UBRD, která vyrábí dřevěná prkénka na krájení a další výrobky do kuchyně, získala ocenění iF Design Award 2021. V soutěži uspěla s dřevěným otvírákem na láhve. ČTK o tom za firmu informovala Jitka Vrbová.

Článek

Společnost obdržela ocenění iF Design Award podruhé, v roce 2019 porota této německé soutěže ocenila set kuchyňského prkénka ve tvaru české vlajky a stojanu na nože. Letos porotu zaujal dřevěný otvírák na láhve nazvaný Votvírák, vyrobený z amerického ořechu v kombinaci s nerezovou ocelí. Pod jeho návrhem je podepsaný designér Petr Novague, s nímž firma spolupracuje od svého vzniku.

„Pokusili jsme se změnit pohled na produkt, kterému se obvykle v kuchyni tolik pozornosti nedostává. Chtěli jsme vytvořit unikátní design, ale zachovat funkčnost produktu. Jako materiál jsme zvolili dřevo, které je pro tento typ produktu neobvyklé, ale je velmi příjemné na všech produktech, kterých se člověk dotýká,“ uvedl Novague. Výrobky UBRD nedávno uspěly i v americké designové soutěži International Design Award.

UBRD_IFDesignAward2021

Firmu založili Jiří Krůta a Vojtěch Hrach před pěti lety, na trh ji uvedli na jaře 2019. Název odkazuje na oblast Brd, kde výrobky vznikají. Krůta uvedl, že ho ocenění iF Design Award velmi těší, protože v této soutěži je těžké uspět. „Třeba oproti Red Dot Award je zde početnější porota a náročnější hodnotící kritéria,“ dodal. Cena iF Design Award se udílí od roku 1954 a podle Krůty platí ve světě za jedno z nejvýznamnějších ocenění na poli designu. Do letošního ročníku bylo přihlášeno téměř 10.000 projektů z 52 zemí. Cenu letos získalo pět českých firem.

Loni se firmě navzdory pandemii koronaviru dařilo a její obrat se oproti roku 2019 téměř zdvojnásobil. Letos UBRD spouští e-shop pro Německo a Británii a míří i na východní trhy. Aktuálně zahajuje prodej nového produktu – sady dřevěných podtácků. „V šuplíku máme mnoho dalších nápadů, které bychom rádi vyráběli, ale bohužel nám chybí kapitál, což nás brzdí v rychlém rozvoji,“ uvedl Krůta. Společnost proto nyní hledá investora.

Reklama

Doporučované