Hlavní obsah

Pořadatelé kvůli covidu odložili odhalení Formanovy busty v Čáslavi

Foto: Zff2012

Miloš Forman.

Reklama

Pořadatelé odložili úterní odhalení busty režiséra Miloše Formana na jeho rodném domě v Čáslavi na Kutnohorsku.

Článek

Důvodem je návrh ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé, řekla ředitelka Dusíkova divadla v Čáslavi a členka spolku Formanova Čáslav Lada Bartošová. Odhalení busty bylo plánováno na 13. dubna, kdy uplynou tři roky od Formanova úmrtí. Součástí akce mělo být setkání členů filmařovy rodiny přímo v domě.

Akce se podle Bartošové posune zhruba o měsíc, nový termín bude teprve zveřejněn. „Busta už je na domě nainstalovaná, nicméně oficiální odhalení včetně setkání s rodinou Miloše Formana zatím nebude. Za stávajících hygienických nařízení nejsme schopni akci uspořádat,“ uvedla Bartošová.

Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až 20 lidí a uvnitř až deset, Arenberger ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnil. Jím vydané opatření je účinné ode dneška, kdy ho ale vláda musí také schválit. Kabinet bude jednat odpoledne.

Čáslavská radnice vyhlásila výtvarnou soutěž na ztvárnění Formanova portrétu, první místo získal návrh Jana Padyšáka. Umístění sochařského portrétu na fasádu filmařova rodného domu je součástí projektu Formanova Čáslav, jímž se město rozhodlo uctít památku slavného rodáka a zapojit se do prezentace jeho díla a odkazu. Čáslav v minulosti vzdala hold režisérovi i přejmenováním ulice, v níž jeho rodný dům stojí, na Formanovu. Učinila tak na počest jeho rodičů Anny a Rudolfa, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Slavnosti, která se v roce 2008 při této příležitosti konala, se režisér osobně zúčastnil.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Reklama

Doporučované