Hlavní obsah

Výrobce počítačových srdcí stojí před infarktem. Vyhodil vývojáře

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnosti šlape na paty konkurence, protože firma nestíhá nástup nových technologií ani samotnou výrobu. Přestavbou týmu tomu chce generální ředitel Bob Swan zabránit.

Článek

Americká společnost Intel Corporation se sídlem v Silicon Valley je největším světovým výrobcem procesorů a dalších elektronických zařízení. Za jejich vývoj doposud zodpovídal hardwarový šéf Venkata Murthy Renduchintala, který oddělení vedl od roku 2015 po svém dvanáctiletém působení v Qualcommu.

Jeho úkol byl jasný, měl být esem v rukávu vůči konkurenci. Společnost však oznámila jeho odchod k 3. srpnu. Zprávu přinesla agentura Reuters.

„Generální ředitel společnosti Intel Bob Swan oznámil změny v technologické organizaci a výkonném týmu společnosti s cílem urychlit vedení produktu a zlepšit zaměření a odpovědnost při provádění technologických procesů,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

„Chtěl bych také poděkovat Murthymu za jeho vedoucí postavení v pomoci společnosti Intel při transformaci naší technologické platformy,“ poděkoval svému Swan odejitému vývojáři.

Všude samé zpoždění

Odchod hlavního inženýra přichází po skluzu nové generace procesorů s architekturou Willow Cove vyráběnou 10nm technologií. Ta měla přinést přepracovaný design cache pamětí a nové optimalizace tranzistorů. Další novinkou mají být 7nm čipy, které společnost slibovala ve své architektuře Intel Core s názvem Golden Cove pro příští rok. Ta měla zajistit lepší výkon v jednovláknovém nasazení, zapracování umělé inteligence a rozšíření bezpečnostních funkcí.

Podle informací magazínu The Verge se však opozdí nejméně do roku 2022. Společnost uvedla, že výroba čipů se 7nm byla o šest měsíců pozadu a v případě udržení kroku s konkurencí by musela více spoléhat na externí výrobce čipů, což pro Intel nezní úplně dobře.

To však nejsou jediné problémy, které kalifornského giganta provázejí. V červnu letošního roku s ním rozvázala spolupráci společnost Apple, které dodával své procesory po dlouhých 14 let. Spolupráce vypadala slibně do té doby, než Intel přestal stíhat komponenty dodávat a na jeho výrobky začala stále více dotírat konkurence, čímž firma s nakousnutým jablkem ve znaku přicházela o dolary i dobrou pověst. Tak si začala srdce počítačů vyrábět sama.

Reorganizace skupiny

Není to ale jediná změna, ke které se ředitel Swan uchýlil: Renduchintala měl na starosti vše od technologického vývoje, samotného návrhu až po výrobu, což teď nebude v rukou jednoho člověka, ale několika týmů, kterých bude pět a budou přímo podřízené generálnímu řediteli. Po letech tak Swan otřásá svou technickou skupinou a reorganizuje technologii a architekturu systémů.

Vývoj technologických procesů čipů 7nm a 5nm povede zkušená Ann Kelleherová, která ve společnosti působí už přes deset let. „Těším se, že budu přímo spolupracovat s těmito talentovanými a zkušenými technologickými lídry, z nichž je každý odhodlán posunout Intel vpřed v této nelehké době,“ uvedl v tiskové zprávě Bob Swan, generální ředitel společnosti Intel.

Reklama

Doporučované