Hlavní obsah

Výsadkový pluk má nový výcvikový prostor u Chotěboře, blíž než dosud

Ilustrační foto.

Reklama

Výsadkový pluk v Chrudimi dnes převzal výcvikový prostor v osadě Bílek, místní část Chotěboře na Havlíčkobrodsku.

Článek

„Stát ho po dlouhých letech získal zpět. Vojáci nebudou muset jezdit na cvičení stovky kilometrů daleko jako dosud,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Pluk vznikl z 43. výsadkového praporu 1. října 2020. Plně funkční by měl být nejpozději k 1. lednu 2026. Jednotka je určena pro výsadkové operace, akce v týlu nepřítele či evakuaci civilistů.

„Na rozdíl od jiných útvarů, které jsou lokalizované u vojenského prostoru, my jsme relativně daleko. Bylo pro nás klíčové mít posádkové cvičiště, je řádově 40 minut odsud. Je to bývalý muniční sklad, který je oplocen, zhruba dva kilometr a kilometr široký prostor,“ řekl zástupce velitele pluku Ivo Zelinka.

Jsou tam budovy, heliport, vodní plochy, železniční vlečka. „Budeme to využívat primárně na taktiku, sebezáchovu v týlu nepřítele a na ženijní práce,“ dodal Zelinka.

Pluk by se například účastnil podobných operací, jako byl nedávný přesun afghánských spolupracovníků do České republiky. „Čtyřicátý třetí výsadkový pluk se stane strategickým útvarem Armády České republiky z hlediska rychlosti, operačního nasazení, to je naše ambice. Chceme mít perfektně vycvičené vojáky, chceme je mít špičkově vybavené,“ řekl Metnar.

Pluk už teď působí jako národní síla okamžité reakce, což jsou operace s využitím léček, přepady, operace na ovládnutí nebo evakuace civilistů a záchrana sestřelených pilotů, upřesnil Zelinka. Pluk nadále plní úkoly, jako když patřil brigádě rychlého nasazení. Jeho schopnosti se postupně zvyšují, k tomu nabírá i nové adepty, řekl náčelník Generálního štábu Aleš Opata. „Mohu konstatovat, že zájemců o službu je dost, lidi si můžeme vybírat,“ řekl.

Velký zájem mezi mladými lidmi potvrdil i Zelinka. Než jdou na výběrové řízení, mají osm týdnů na zocelení fyzické i psychické. Pluk zatím navýšil své počty o 200 výsadkářů, kolik bude mít členů je utajovaná informace. „Otevřeně nesdělujeme náš počet. Probíhá výcvik, který bude trvat několik let. Plné operační schopnosti docílíme do 1. ledna 2026,“ řekl Zelinka.

U pluku se po necelém roce od zahájení transformace změnil vozový park, má 42 nových vozů Toyota Hilux, nahrazují starší land Rovery. Některé byly starší dvaceti let let. V kasárnách jsou dvě nové stavby, budova jednotek má větší kapacitu o čtvrtinu, a nový anténní stožár pro spojení s letištěm. Příští rok se bude zvětšovat jídelna a sklad. Nově se postaví budova multiskladu, štábu a hala oprav.

„Vše je z investiční výstavby, je to pokryto finančně,“ řekl Zelinka. Budovy se staví více let, jenom příští rok jde o investice za 100 milionů korun.

„Technika je na dobré úrovni, i tak chystáme další změny, vojáci by měli mít lehká útočná vozidla, které budeme soutěžit,“ dodal Metnar.

Reklama

Související témata:

Doporučované