Hlavní obsah

Vyšetřování „flákance“ odloženo. Poslanec Volný se nedostavil

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lubomír Volný v úterý před mandátovým a imunitním výborem.

Reklama

Potyčku ve Sněmovně, pro kterou se vžilo pojmenování „flákanec“, měl dnes řešit mandátový a imunitní výbor. Hlavní aktér, poslanec Lubomír Volný, se ale nedostavil. Jeho právnička prý byla vytížená.

Článek

Lubomír Volný (nezařazený, zvolen za SPD) se nedostavil ke druhému dni projednávání svého prohřešku – bitky ve Sněmovně, pro níž se vžilo pojmenování „flákanec“. Jeho právnička prý nemohla na 13. hodinu, kdy výbor zasedl, dorazit. Mandátovému a imunitnímu výboru to dali oba vědět těsně před jeho zasedáním. Poslanci proto opět o jeho možném potrestání za čtvrteční incident na plénu Sněmovny nerozhodli.

„Budeme pokračovat příští týden v úterý v 10 hodin. Pan Volný s jeho právní zástupkyní jsou pozváni na 10:30,“ uvedl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Volného právnička se podle něj omluvila těsně před zasedáním výboru s tím, že má důležité jednání v Olomouci a dříve to nebylo možné ohlásit.

Volný čelí vyšetřování výboru po čtvrtečním incidentu, ke kterému došlo při projednávání žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. Tehdy nejprve slovně napadl ČSSD a poté i předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD), který mu pohrozil, že pokud nebude mluvit k tématu, vypne mu mikrofon.

Připomeňte si čtvrteční rvačku v Poslanecké sněmovně.Video: psp.cz

Tak se stalo, Volný se proto přesunul přímo k jeho pultíku, kde chtěl svoji řeč dokončit. Ve chvíli, kdy se Hanzela jali hájit jeho straničtí kolegové, vše přerostlo v šarvátku, do níž se nakonec zapojil i poslanec hnutí ANO Michal Ratiborský, který běžel rovněž bránit Hanzela. Ten nakonec od Volného dostal i pěstí. Tento incident nyní prověřuje policie jako podezření na trestný čin výtržnosti.

Mandátový a imunitní výbor se k projednání potyčky vrátí až po projednání policií. Stejně tak zatím odsunul i třetí skutek, a to, že Volný na plénu hovořil bez roušky. I to prověřuje policie.

Volný bez roušky dorazil i na pondělní zasedání výboru, odvolával se na indemnitu (beztrestnost poslance za jeho výroky v parlamentu, za způsob jeho hlasování - pozn. red.). Přítomným novinářům svůj postoj vysvětlil i tím, že rouška je biologická zbraň. „Slíbil, že na příští jednání s rouškou přijde. Doufám, že to dodrží,“ podotkl Grospič.

Někteří členové výboru budou pro Volného žádat nejvyšší možné potrestání, kterým je pokuta ve výši jednoho poslaneckého platu. Předseda Grospič si nejprve chce počkat na argumentaci nezařazeného poslance nebo jeho právní zástupkyně. „Nějakou svou představu už ale mám,“ uvedl.

Volný již dříve řekl, že se necítí vinen, on prý poslance nenapadl. „Naopak já jsem byl fyzicky napaden,“ dodal. Je už dopředu připravený rozhodnutí výboru nepřijmout, chce, aby se věc řešila na plénu. „Pokutu určitě dobrovolně nezaplatím,“ podotkl.

Za trestný čin výtržnictví mu podle zákoníku hrozí až dva roky ve vězení.

Reklama

Doporučované