Hlavní obsah

Vyšetřování hackerských útoků na volby v USA vede do Česka

O obžalobě Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Na Pankráci čeká na vydávací soud Rus, který může být podle amerických žalobců přímo napojen na skupinu útočící na Hillary Clintonovou.

Článek

Rus Jevgenij Nikulin, který čeká v pankrácké věznici na vydávací soud, není podezřelý jenom z hackerského napadení sociálních sítí, ale i z toho, že se při tom zapletl do vysoké politické hry.

Seznamu se podařilo získat kompletní znění obžaloby podané na Nikulina u amerického soudu. Z té lze v návaznosti na další informace vyčíst, že muž držený na Pankráci mohl být přímo napojen na hackery, kteří se pokoušeli loni ovlivnit zvolení amerického prezidenta.

Z obžaloby vyplývá, že mohl být součástí sítě hackerů, kteří se zapletli do útoků na lidi z okolí demokratické kandidátky na amerického prezidenta Hillary Clintonové.

Video: Proč se nechal Nikulin zatknout.

Proč se Nikulin nechal chytit.

Obžaloba na Nikulina totiž mezi řadou jiných skutků zmiňuje také útok na americkou sociální síť Formspring. Z té Nikulin podle americký žalobců získal přístupové údaje klientů sítě a ty pak předal dalším osobám, které obžaloba označuje jako s ním spolupracující konspirátory.

Podle amerických médií se totiž právě tímto způsobem hackeři dostali k údajům blízkého spolupracovníka Clintonové. Konkrétně jde o Anthony Weinera, kolem něhož po úniku informací v rámci hackerských útoků propukla sexuální aféra. A ta poškodila i Clintonovou, byť s ní neměla nic společného.

Video: Jak zatkli a soudili Nikulina.

Soud s Nikulinem přímo v pankrácké věznici.Video: Hanuš Hanslík

Nikulin v úterý už podruhé předstoupí před vydávací soud, který z bezpečnostních důvodů jedná přímo v malé soudní síni pankrácké věznice a přístup na něj je omezen jenom pro diplomaty, právníky, rodinné příslušníky a stanovený počet novinářů.

Údaje z obžaloby zdůvodňují, proč je proces takto zorganizován. Vysvětlují i to, proč Spojené státy projevují o Nikulinovo vydání enormní zájem.

Podle všeho očekávají, že by jim Rus zadržovaný na Pankráci mohl pomoci rozkrýt, kdo za hackerskými útoky před prezidentskými volbami stál.

Reklama

Související témata:

Doporučované