Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se ještě protáhne. Možná až do konce roku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vyšetřování v kauze Čapí hnízdo se ještě protáhne.

Reklama

Během léta budou v kauze Čapí hnízdo vypovídat svědci. Na konci srpna ale stejně policejní vyšetřování zřejmě ještě neskončí.

Článek

Policista Pavel Nevtípil, který prošetřuje případ českého premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, před několika týdny požádal o delší čas na vyšetřování.

Lhůtu mu státní zástupce Jaroslav Šaroch sice prodloužil do konce srpna, už nyní se ale ukazuje, že ani tento termín nebude nejspíš konečný.

V případu je premiér a šéf hnutí ANO Babiš skoro tři roky obviněn z toho, že při čerpání téměř padesátimilionové evropské dotace pro Čapí hnízdo podváděl. Žalobce Šaroch loni jeho stíhání zastavil, ale před koncem roku 2019 jeho rozhodnutí zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

A od té doby probíhá další vyšetřování.

Během prázdnin budou policisté ještě vyslýchat svědky. Naposledy se výslechy uskutečnily na konci minulého týdne. A při nich, jak popsal zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování, vypovídali například tehdejší pracovníci středočeského dotačního úřadu.

Při výsleších se detektiv Nevtípil zaměřuje na některé nové detaily.

Například na to, jak před tím, než farma Čapí hnízdo dotaci získala, pořádal dotační úřad seminář.

Účastnila se ho podle podpisu na prezenční listině také Jana Mayerová, která žádost o dotaci připravovala a je s Babišem již jediná, koho policie ještě stíhá. Na tomto semináři se přitom mělo řešit, jak mohou malé nebo střední firmy o dotaci z Evropské unie žádat.

A další detail, o který se policie zajímá: farma Čapí hnízdo získala zhruba padesát milionů korun až poté, co dotační úřad převedl z jiné výzvy částku přes šest milionů korun.

Pokud by to neudělal, projekt, který byl takzvaně hraniční, by na dotaci nedosáhl. A policisté nyní zjišťují, zda tento převod peněz nebyl účelový.

Když loni v prosinci nejvyšší státní zástupce Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo, dal policii konkrétních deset pokynů, jak by mělo další vyšetřování už jen v případě Babiše a Mayerové probíhat.

Vedle výslechu svědků - třeba úředníků dotačního úřadu nebo auditorů, z nichž už podstatná část v této kauze vypovídala - si nechala policie zpracovat také nové analýzy, co je malý a střední podnik. A zda farma Čapí hnízdo mohla peníze z Evropské unie dostat.

Zatímco výslechy svědků by se měly do konce léta stihnout dokončit, kvůli vypracování nových analýz se vyšetřování nejspíše ještě protáhne.

„Lhůta, která má nyní skončit na konci srpna, se bude prodlužovat,“ uvedl zmíněný zdroj, který je obeznámen s tím, jak vyšetřování v kauze Čapí hnízdo dále probíhá.

Podle odhadů by dokonce mohlo skončit až na konci letošního roku.

Ani podle Městského státního zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, není jisté, kdy policie šetření uzavře.

„Celková doba vyšetřování bude odvislá od výsledku jednotlivých úkonů, respektive od nově zjištěných skutečností a na ně navazujícího postupu, který si tato nová zjištění pro řádné doplnění vyšetřování vyžádají,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Státní zástupce v kauze Čapí hnízdo před časem žádal švýcarské vyšetřovatele také o výslech syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. K němu zatím nedošlo.

„Přijde mi to logické, že by měl být také vyslechnut, když už vypovídali všichni. Zatím kolem toho ale nic nového není. Na mě se nikdo neobrátil,“ uvedl advokát Petr Topinka, který Babiše mladšího zastupoval. Syn premiéra byl v kauze také obviněn. Žalobce Šaroch ale jeho stíhání dříve zastavil.

Podle loňských pokynů šéfa žalobců se policisté musí při dalším vyšetřování zabývat tím, jestli farma dotaci skutečně potřebovala. V zádech měla - jak známo - společnost Agrofert, která jí třeba ručila za mnohasetmilionový úvěr u britské banky.

Na takovou půjčku by přitom běžná malá a střední firma těžko dosáhla. A ostatně i nejvyšší žalobce Zeman to v rozhodnutí označuje za „extrémně rizikový krok“ pro Agrofert, pokud by opravdu nebyl s farmou vůbec propojen.

Podle nejvyššího státního zástupce Zemana je také nutné zkoumat, jestli skutečně farma Čapí hnízdo a společnost Agrofert nebyly propojeny. Byť Babiš přímo akcie farmy, jak uznává Zeman, nikdy nevlastnil.

Z rozhodnutí je cítit, že Zeman a jeho lidé na Nejvyšším státním zastupitelství mají o samostatnosti Agrofertu a farmy silné pochybnosti. Už jen proto, že akcionáři Čapího hnízda byla manželka dnešního premiéra Monika Babišová, její bratr Martin Herodes a také Babišův syn Andrej.

„K existenci znaku propojenosti postačí, pokud jsou znaky propojenosti založeny existencí a společným konáním skupiny fyzických osob,“ dodal nejvyšší státní zástupce Zeman s odkazem na pravidla Evropské komise.

Reklama

Doporučované