Hlavní obsah

Vyšetřovatel Čapího hnízda chce znovu obžalovat Babiše. A u policie končí

Foto: vláda.cz

Vyšetřovatel opět navrhne státnímu zástupci obžalovat premiéra.

Reklama

Po nejvyšším státním zástupci končí další klíčová figura v kauze Čapí hnízdo. V případu se schyluje k návrhu na obžalobu premiéra Andreje Babiše.

Článek

Policejní komisař Pavel Nevtípil uzavřel kauzu Čapí hnízdo a znovu navrhne státnímu zástupci, aby poslal premiéra před soud za dotační podvod. Zároveň chce odejít do civilu. S odvoláním na důvěryhodný zdroj to napsal server Neovlivní.cz a Ekonomický deník.

Jak informovaly Seznam Zprávy, vyšetřování se chýlí ke konci. Se spisem se mají už příští týden seznámit obvinění – tedy Andrej Babiš a Jana Majerová. Pak by měl následovat návrh na obžalobu.

„Už to má komplet, doplnil spis podle požadavků státního zástupce Šarocha a navrhne obžalobu. Co se pak bude dít s případem dál, už jde mimo něj,“ uvedl pro Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený se stavem vyšetřování.

Nevtípil podle serveru zároveň oznámil kolegům, že u policie končí. A to ke konci května, kdy už bude formálně uzavřený spis.

Nevtípil už obžalobu premiéra navrhl jednou, státní zástupce Jaroslav Šaroch ale jeho návrhu nevyhověl. Případ nechal znovu otevřít nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten v pátek nečekaně oznámil, že ke konci června rezignuje na svoji funkci.

Ekonomický deník uvedl, že Nevtípil podle jeho zdrojů končí kvůli „tlakům, sledování a odposlouchávání kvůli kauze Bereta“. V té čelí několik lidí obžalobě kvůli údajnému vynášení informací z trestních řízení. Nevtípil byl podle webu údajně prověřován i kvůli kauze Vladimíra Sitty.

V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Reklama

Doporučované