Hlavní obsah

Vyšetřovatelé zneužívání dětí v Austrálii chtějí zrušení celibátu

Církev v Austrálii možná čekají změnyVideo: AP

 

Reklama

Australská královská komise, jež případy vyšetřuje, označila sexuální zneužívání dětí za národní tragédii a vydala téměř 190 doporučení, která mají dalšímu zneužívání zabránit. 20 z nich cílí přímo na katolickou církev.

Článek

Austrálie intenzivně řeší sexuální zneužívání dětí, kterého se často dopouštějí kněží. Komise vyšetřující zneužívání přišla se 189 doporučeními, jež mají dalším případům zabránit. Dvacet z nich míří přímo na katolickou církev - ve hře je povinné prověřování kněží či zrušení celibátu. „Zpráva je pro katolickou církev zničující. Je to poprvé, co vyšetřování vedlo k vyzvání k ukončení povinného celibátu,” uvedl pro CNN bývalý kněz Des Cahill. Podle něj mají závěry zprávy a doporučení velký význam.

Vydaná doporučení Řím neposvětil, autoři zprávy ale apelují na australské arcibiskupy, aby Vatikán o určité změny v dosavadní odvěké praxi požádali. Ochota ke změnám nicméně chybí. Někteří představitelé australské katolické církve už uvedli, že například zrušení celibátu nutně nepovede ke snížení počtu případů zneužívání dětí kněžími.

V únoru roku 2017 komise odhalila, že činu se v zemi dopustilo 7 procent kněží. Zároveň 61,4 procenta obětí uvedlo, že k jejich případu došlo uvnitř nějaké katolické organizace. Několik vysoce postavených členů církve se již komisi za případy omluvilo.

Tisícovky dětí v Austrálii zažily depresivně stejné příběhy, zneužívali je kněží. Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované