Hlavní obsah

Vysídlení Afghánci se vracejí domů, nacházejí tam jen trosky

Svět bez obalu: Vysídlení Afghánci se vracejí domů. Ve svých vesnicích nacházejí jen trosky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Poté, co se v Afghánistánu chopilo moci islamistické hnutí Tálibán, ustaly boje. A řada obyčejných lidí se rozhodla vrátit do domovských vesnic, odkud před lety před válkou utekli. Nacházejí jen polorozbořené ruiny.

Článek

Sedmdesátiletý Chán Agha se vrátil do rodného města v provincii Vardak. Před čtyřmi lety odsud utekl před boji, které zde probíhaly mezi vládními jednotkami a Tálibánem.

„Teď zde konečně zavládl klid,“ říká Agha, který si tu chce znovu postavit dům, aby se mohla vrátit i celá rodina. „Náš dům je v troskách. Probíhaly zde boje. Nedaleko bylo bezpečnostní stanoviště a bojovalo se zde téměř každý den. Naše stromy tu v posledních dvou letech všechny uschly, protože neměly dostatek vláhy. Všechno je v troskách, sám teď žiju v pronajatém domě,“ dodává Agha.

Před útěkem si vydělával na živobytí prodejem ovoce ze svého sadu. Teď ale přišel o všechno a neví, co dál. „Okna, dveře, kliky - všechno zničil požár. Přišel jsem tu nejméně o milion aghání,“ popisuje stav svého obydlí farmář.

Další rodiny se vrátily do města Méjdan Šahr. Věří, že se zde brzy otevřou obchody i školy pro jejich děti. Současně se ale bojí toho, jaký život je pod vládou Tálibánu čeká. „Škola by se měla pro obyvatele oblasti znovu otevřít. Dívky zde studovaly už od mého dětství. Chceme, aby škola obnovila své povinnosti pro studentky, aby mohly pokračovat ve svém vzdělávání,“ říká jeden z místních. I do dalších oblastí Afghánistánu se vracejí vysídlení obyvatelé. Pro většinu z nich však návrat domů představuje jen nový začátek těžkého a bolestivého života.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované