Hlavní obsah

Video: Vystříleli celý zásobník, popisuje manžel vraždu afghánské policistky

Svět bez obalu: Vražda afghánské policistky zůstává nevyřešena. Varování: Video obsahuje záběry násilí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Benan Negarová, matka deseti dětí, byla zastřelena v Afghánistánu 4. září po převzetí moci Tálibánem. Její poprava zůstává stále nevyřešena. Manžel Negarové popsal pro Rádio Svobodná Evropa, jak ke zločinu došlo.

Článek

„Dva útočníci stáli tady u dveří a měli v rukách zbraně. Na hlavu mé ženy vystříleli celý zásobník. Hned padla k zemi. Všechno tu bylo od krve,“ popisuje hrůznou situaci Benanin manžel Abdurrauf.

V jejich domě v provincii Ghór jsou stále na podlaze a na stropě vidět stopy od krve. „Vzpomínám si, že jí tekla krev i z očí. Všude tu byla samá krev,“ doplňuje Abdurraufa jeho snacha Eslima.

Než Tálibán převzal v zemi moc, Benan Negarová působila jako dozorkyně ve věznici. Dosud se neví, proč musela zemřít a kdo vraždil. Tálibán vinu popírá.

„Vyšetřování stále probíhá,“ uvedl pro RFE/RL člen tálibánského vojenského výboru Nek Mohammad Hozaifa. „Byli identifikováni někteří podezřelí a pracuje se na tom. S touto vraždou nemá Tálibán nic společného. Existují tu zlí lidé, kteří dělají podobné věci, aby pošpinili prestiž naší vlády a narušili bezpečnost v zemi.“

Organizace Human Rights Watch zaznamenala už řadu vražd bývalých členů afghánských bezpečnostních jednotek – včetně žen, za které je podle ní zodpovědný Tálibán. Mnoho lidí, kteří pracovali pro bývalou afghánskou vládu, se teď musí v Afghánistánu skrývat a strachovat o svůj život.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované