Hlavní obsah

Vyškovská nemocnice otevřela opravenou budovu neurologie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Budova neurologie je jednou z nejstarších v areálu nemocnice, technický stav byl katastrofální. Modernizací prošly nejen části pro pacienty a zázemí lékařů a odborného personálu, ale i technické zázemí.

Článek

Ve vyškovské nemocnici v úterý slavnostně otevřeli opravenou budovu neurologie a centra léčebné rehabilitace, investice byla více než 135 milionů korun. Šlo o první etapu investiční akce, která zahrnovala opravu čtyřpodlažní budovy B2 a dostavbu spojovací vertikály mezi budovou B2 a kaplí. Rekonstrukci hradil kraj coby zřizovatel.

V opravené budově je oddělení léčebné rehabilitace, dvě oddělení neurologie a v suterénu archiv a technické zázemí. Kromě zmodernizovaných pokojů neurologického oddělení obsahuje provozní a personální zázemí, tedy vyšetřovnu, stanoviště sester, přípravnu, čisticí místnost, lázeň pacientů, zázemí lékařů i denní místnost pro pacienty. Nová spojovací vertikála zajišťuje propojení všech podlaží schodištěm a novým lůžkovým výtahem.

„Jedná se o jednu z největších investic Jihomoravského kraje do krajského nemocničního zařízení, která s sebou přinesla velké změny v duchu moderní medicíny,“ uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Budova neurologie, jako jedna z nejstarších součástí areálu nemocnice, pochází z roku 1951. Původně sloužila jako ubytovna zdravotnického personálu. V 70. letech sice byla uzpůsobena pro lůžková oddělení, ale bez potřebných stavebních úprav. Technický stav střešního pláště, některých konstrukčních částí a technických instalací byl před opravou za zenitem životnosti.

Na první dokončenou etapu od července navázala druhá, která zahrnuje částečnou opravu objektu C1. Cílem je přestavba oddělení léčebné rehabilitace na lůžkové oddělení ušní, nosní, krční (ORL) s kapacitou 16 lůžek. Hotovo by mělo být ještě do konce roku.

Nemocnice Vyškov poskytuje v okrese léčebnou péči zhruba pro 90 000 obyvatel. Zřizovatelem je Jihomoravský kraj, který kromě vyškovské nemocnice provozuje i nemocnice ve Znojmě, Ivančicích na Brněnsku, Letovicích na Blanensku, Břeclavi, Hustopečích na Břeclavsku, Tišnově na Brněnsku, Hodoníně a Kyjově na Hodonínsku.

Reklama

Doporučované